Hlavní strana >> Články >> Kladensko je bez rozpočtu, co bude dál, rozhodne vláda

Kladensko je bez rozpočtu, co bude dál, rozhodne vláda

Přednosta okresního úřadu byl nucen pozastavit usnesení okresního shromáždění.

Chod okresního úřadu se řídí podle rozpočtového provizoria.
O rozpisu financí na letošní rok jednalo v dubnu okresní shromáždění složené ze zástupců všech obcí. Ti během jednání pozměnili předložený návrh v podoběpřipravené finančním referátem, když převedli ve svůj prospěch nejprve tři miliony korun vyhrazené pro rezervu v případě havárie a následně zvýšili o devět miliónů předpokládaný daňový příjem ze závislé činnosti obyvatel.

"Domnívám se, že tento postup není v souladu se zákonem, okresní shromáždění podle mne může pouze rozpočet schvalovat nebo odmítnout, nikoliv měnit," uvedl přednosta okresního úřadu Václav Mikulecký, který 17. dubna platnost usnesení pozastavil a informoval o tom nadřízené ministerstvo vnitra. "Jeho představitelé musí mé rozhodnutí nejpozději do třiceti dnů předložit k posouzení vládě," dodal Mikulecký.

Termín pro projednání ve vládě, která jediná může s definitivní platností rozhodnout ve prospěch obcí či okresního úřadu, ovšem není stanoven a závisí pouze na časovém harmonogramu jejího jednání. Chod okresního úřadu by neměl podle přednosty okresního úřadu být ohrožen, úředníci však musí pracovat s maximální mírou úspor. "V praxi to například znamená, že neposkytneme prostředky hygienické stanici na jiná než nezbytně nutná měření v okolí kladesnké elektrárny," uvedl Mikulecký jeden z možných aspektů výsledku jednání okresního shromáždění.

Jestliže vláda potvrdí stanovisko okresního úřadu, bude svoláno další shromáždění, které by mělo posoudit novou verzi okresního rozpočtu.

Podle článku Ladislava Pavlíka z Kladeského deníku 5, číslo 108 z 10. 5. 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 10.05.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.