Hlavní strana >> Články >> Dvořák se řezníkem neučil

Dvořák se řezníkem neučil

Téměř každou významnou osobnost v dějinách časem opředou legendy, které nemají vůbec nic společného s historickou skutečností. Typickým příkladem je takzvaná "řeznická legenda" o mládí hudebního skladatele Antonína Dvořáka. Vypravuje, jak otec nutil malého Antonína, který už od dětství tíhnul k hudbě, aby se vyučil jako on řezníkem. Antonín si ale proti přání otce vyvzdoroval možnost věnovat se jen a jen hudbě. Řezníkem se měl vyučit ve Zlonicích, kde si jeho otec pronajal takzvanou Velkou hospodu.
Určité pochybnosti, jestli tomu skutečně tak bylo, rozptýlil ve 30. letech objev jeho výučního listu. Kdo by si nad tímto dokumentem dovolil ještě pochybovat? Jenže se našli i takoví. Zvlášť když dokument stejně z nenadání, jako se objevil, i zmizel, takže je dnes znám jenom z fotokopií. Pochybovače například zarazilo, že je tovaryšovo křestní jméno napsáno v tehdy neužívané latinské formě Antonius, a pak hlavně to, že tři z pěti podepsaných mistrů byli tesaři nebo truhláři a zbylí dva se v cestovních seznamech městečka Zlonic vůbec nenašli. Na výučním listě tovaryše cechu řeznického by přece logicky museli být podepsáni pouze mistři tohoto cechu.

Celá záležitost nedala spát archiváři Stanislavu Krajníkovi, který od 60. let nacházel v archivech v Kladně, Velvarech a Zlonicích další doklady o pobytu skladatelovy rodiny na Kladensku . Zjistil, že Dvořákův otec František se neživil jenom jako řezník a hostinský, ale v Kladně v letech 1869 - 1873 také jako hudebník.Tak je zapsáno jeho povolání při školní docházce jeho dcer. Z těchto archivních dokladů Stanislav Krajník usoudil, že František Dvořák tíhnul stejně jako jeho syn k hudbě a zřejmě se tedy nebránil, když mu zlonický varhaník Antonín Liehmann navrhl, aby syna poslal na varhanickou školu do Prahy. A když potom dostával od svého syna dopisy z Londýna, nebo z New Yorku, jistě tohoto svého rozhodnutí nelitoval.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 18.07.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.