Hlavní strana >> Články >> Čaj o páté s opravdu zvláštním aroma...

Čaj o páté s opravdu zvláštním aroma...

Ve světě se pije značné množství různých čajů. Je čaj indický, ruský, čínský, japonský, jahodový, ostružinový, šípkový a mnoho jiných. Každý z nich má jiné aroma. Existuje i čaj slánský, má název Čaj o páté...
Na rozdíl od ostatních tenhle navíc povznáší ducha, baví a učí. Uhodli jste: řeč je o zajímavých besedách pořádaných slánskou knihovnou Václava Štecha. Zpočátku jednou, nyní již dvakrát do měsíce se konají v přednáškové místnosti knihovny. K návštěvníkům hovoří osoby, které hodně znají a umí. Zvědavi, jak Čaj o páté vznikl, jaký je jeho smysl, budoucnost, hovořili jsme o něm s ředitelkou slánské knihovny Naděždou Rollovou a její zástupkyní Zojou Kučerovou.

Proč název Čaj o páté? Naděžda Rollová: "Při čaji se dobře poslouchá i vypráví. Už jsme si pro ten účel pořídili i patřičné nádobíčko. Každá z nás střídavě pro tuto příležitost něco upeče. Malé občerstvení je samozřejmě zdarma, nejde nám o nějaké podbízení, ale o to, aby se návštěvníci u nás cítili příjemně. Už jsme si řekli, že o tom co jsme upekli vydáme receptář... Začátek je vždy v pět odpoledne, proto Čaj o páté."

Jak vznikl? Zoja Kučerová: "S nápadem přišla tehdejší ředitelka knihovny Eva Rubešová. Chtěli jsme něčím navázat na dřívější Štechovy večery. V jednom jsme měli hned od počátku jasno: že z těchto "čajů" uděláme tradici. A to se myslím daří."

Kdy se konal první? Zoja Kučerová: "Bylo to 17. března 1998. Hlavním hostem tehdy byla profesorka slánského gymnazia Olga Judlová. V roli městské kronikářky poutavě vzpomínala minulosti Slaného. Od té doby proběhlo již dvacet "čajů". V nich se přítomným představili jak významné osobnosti Slánska, tak hosté odjinud. Například slánský rodák, spisovatel a redaktor rozhlasu Václav Cibula, profesor Antonín Leopold, jež vzpomínal sta let slánské knihovny, spisovatelka a herečka Ivanka Devátá, numeroložka Jana Volfová, bosý karmelitán bratr Petr, psycholožka Tamara Cenková, herec moderátor a výtvarník Standa Berkovec a mnozí další.

Který dosáhl největšího ohlasu? Naděžda Rollová: "Za období kdy jsem do knihovny nastoupila, to byl "čaj" s panem Václavem Cibulu. Je to člověk velmi vzdělaný se značnými vědomostmi z historie naší i světové. Se svými kolegyněmi z radia Vltava se prezentovali profesionálně dokonalým programem. Velmi pěkný byl také pořad s Ivankou Devátou, jejíž knížky patří k nejčtenějším u nás. Řekla bych, že nebylo pořadu v němž by hlavní účinkující posluchače zklamal."

Co Čaj knihovně přináší? Proč ho děláte? Naděžda Rollová: Víte, nás by snad ani nebavilo jen půjčovat knihy. Máme dobré zázemí, dobré vybavení, inteligentní vzdělané pracovnice. O dobré nápady není mezi námi nouze. Proč Čaj o páté? Někteří lidé jako když se knihovny bojí. Říkají: jsou tam jen knížky a mě zrovna nebaví číst. Ale na numeroložku Janu Volfovou jsou zvědavi a přijdou. Zároveň poznají, že knihovna nejsou jen knihy, že je zde hezké prostředí , studovna, internet. Že jsou v knihovně značné možnosti jak zahnat nudu."

Mají radost z toho, že zájem o tyto besedy roste. U vědomí této skutečnosti myslí dopředu. Co připravují? Po úspěšném poněkud zvláštním Čaji se slánskou rodačkou Zuzanou Litvovou, autorkou knihy "Mezi hvězdami", který se konal v místním kině mají například v plánu besedu s mistrem kuchařským panem Nodlem a také s herci slánského Dividýlka. Jedno z témat bude věnováno adventním zvykům, znovu se představí Jana Volfová se svojí "modrou aurou". Na leden plánují Čaj o páté specielně pro ženy. Mužům vstup zakázán nebude, ale ženy budou mít přednost.

Knihovna V Štecha. 14. července 2000.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štěcha
Vloženo: 14.07.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.