Hlavní strana >> Články >> Na Kladensku se k drogám vyjadřovalo čtyři sta respondentů z řad mládeže

Na Kladensku se k drogám vyjadřovalo čtyři sta respondentů z řad mládeže

Dotazováni byli žáci osmých a devátých tříd, středoškoláci a učni.

V průběhu března a dubna se ve všech regionech České republiky konala dotazníková akce o drogách mezi mládeží organizovaná Centrálním pracovištěm drogové epidemiologie při Hygienické stanici hlavního města Prahy. Prostřednictvím krajských a okresních hygienických stanic bylo osloveno celkem 12 800 respondentů z řad mládeže z 8. a 9. tříd základních škol, středoškoláků a učňů, s rovnoměrným zastoupením chlapců a dívek i věkových kategorií.
V okrese Kladno rozdělili hygienici podle požadavků dotazníky čtyřem stovkám respondentů a po uložení získaných dat do počítačového programu odeslali k republikové sumarizaci Centrálnímu pracovišti drogové epidemiologie. Závěrečná zpráva o situaci v ČR by měla být vydána na přelomu dubna a května příštího roku.

Dotazníková studie tohoto typu zaměřená na mládež a drogy je již třetí v pořadí. První se uskutečnila v roce 1994, druhá 1997 a současná s odstupem dalších tří let. Z prvních dvou studií se tedy již nabízejí některá srovnání. Bohužel potvrzují celkový pesimistický obraz vývoje drogové scény u nás.

Zatímco u alkoholu - jako zástupce legálně užívaných drog, nedošlo mezi sledovanými roky k výrazným změnám, počet mladých lidí mající zkušenost s nelegální drogou vzrostl během let 1994 až 1998 skoro o šest procent. Přitom ke zvýšení počtu uživatelů a hlavně experimentátorů s drogami došlo u šesti z deseti srovnávaných drog, a to především u těch nejrizikovějších jako jsou barbituráty, pervitin, heroin a brown. Dramaticky narostl zejména počet experimentátorů s pervitinem a heroinem. Nejrozšířenější drogou však stále zůstává marihuana.

Jak dále ze studie vyplývá, drogy přestaly být dostupné jen ve velkých městech a jejich nabídka se rozšířila po celé republice. Zatímco v roce 1994 se s drogou setkal každý pátý mladý člověk, v roce 1997 již každý třetí. V souboru roku 1994 byly nelegální drogy dominantou gymnazistů, o tři roky později udávají zkušenosti s nimi častěji učňové. Věková hranice prvního kontaktu s drogou poklesla. Zdvojnásobil se počet třinácti až šestnáctiletých, kteří vyzkoušeli drogu, zatímco počet starších šestnácti let poklesl na polovinu.

Zvýšil se počet mladých lidí, kteří se přiznali k tomu, že si drogy vpichují, poklesl však počet těch, kteří přitom sdílejí jehlu s někým jiným. V roce 1997 se sdílení jehly rozmohlo především mezi častějšími uživateli, a to hlavně chlapci. Změny nastaly i v oblasti znalostí škodlivosti drog. Zvýšení počtu těch, kteří považují legální i nelegální drogy za neškodné, je varující. Vědomí rizikovosti drog je omezeno tím, do jaké míry se mladý člověk pohybuje v prostředí, kde jsou běžné. Pokud s nimi má nějakou zkušenost, snižuje se u něho vědomí jejich nebezpečnosti. Podle výsledků studií Mládež a drogy v ČR 1994 a 1997.

Blanka Vševídová
tisková mluvčí OHS Kladno


Kladenské listy číslo 159 z 11. července 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 11.07.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.