Hlavní strana >> Články >> Salmonelóza vyděsila obyvatele ve Slaném

Salmonelóza vyděsila obyvatele ve Slaném

Průjmovým onemocněním trpí více než stovka lidí. Většina z nich se nakazila při konzumaci knedlíků. Během víkendu nikdo další neonemocněl.
Epidemie salmonelózy se v minulé týdnu rozšířila ve Slaném na Kladensku. Zaímco počet lidí postižených úplavicí, která se vyskytla v květnu mezi obyvateli místní čtvrti Mexiko, se po přísných opratřeních již nerozšiřuje, salmonelózou onemocnělo během posledních deseti dnů již 106 lidí. Jedenadvacet z nich muselo být hospitalizováno.
Podle dosavadních rozborů Okresní hygienické stanice Kladno byla zatím u šestačtyřiceti osob prokázána bakterie Salmonella enteritidis, která je původcem nemoci. "Můžeme ale předpokládat, že stejný výsledek bude i u ostatních," uvedla vedoucí epidemiologického oddělení stanice Jarmila Židová.
Na interním oddělení slánské nemocnice musely být hospitalizovány tři ženy v ohrožení života, nyní je však jejich stav již stabilizovaný. "Dvěma z pacientek selhávaly ledviny a byly velmi dehydrované. To jsou největší rizika tohoto onemocnění. nyní už jsou bez potíží, leží na izolovaném pokoji. Po dohodě s hygienickou stanicí byly na našem oddělení až do odvolání zakázány návštěvy," uvedl lékař slánské interny Svatopluk Solař, podle jehož slov je salmonelóza pravděpodobně již na ústupu. "Během víkendu jsme neošetřili ani jednoho pacienta s příznaky tohoto onemocnění," doplnil. Většina pacientů s lehčími potížemi byla hospitalizována na infekčním oddělení v příbramské nemocnici.
Za pravděpodobnou příčinu nákazy označila Jarmila Židová z hygienické stanice konzumaci knedlíků na pohřební hostině, kde zmíněný pokrm snědlo třiapadesát osob. "Další lidé pak udávali např. konzumaci výrobků z kuřecího masa, nebo si na jídlo předcházející jejich onemocnění nemohli vzpomenout," uvedla lékařka.
Hygienici podle tiskové mluvčí Blanky Vševídové nyní intenzívně prošetřují cukrářské a lahůdkářské výrobny ve Slaném a nedalekých Velvarech.
Zaměřují se i na pokrmy ve slánských restauracích.

Kladenský deník 5.6.2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 07.06.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.