Hlavní strana >> Články >> Průmyslová zóna: skoro zázrak v legislativní džungli

Průmyslová zóna: skoro zázrak v legislativní džungli

Pane starosto, máte za sebou tři roky ze čtyřletého volebního období. Vyřešení kterého problému považujete za nejcennější, které stálo nejvíc úsilí?

RNDr. Ivo Rubík: "Přes všechny peripetie musím říci, že řešení jednoho problému mě udivuje, že se ho podařilo dotáhnout do dnešní podoby - mám na mysli novou průmyslovou zónu."
Zpočátku to vypadalo na neřešitelnou situaci. Holé pole, nevyjasněné majetkové vztahy, nebyla změna územního plánu ani infrastruktura, bylo třeba vykoupit pozemky, po majitelích se pátralo v Německu, v Bosně a Hercegovině...
Je skoro zázrak , že se průmyslová zóna stala skutečností. I díky ní nezaměstnanost ve Slaném poklesla na 7,8 %, zatímco v ČR je 8,37 % a v okrese Kladno 9,5 %. A co bylo nejtěžší? Každé řešení si vyžaduje spoustu práce, hodně hodin práce, diskusí, přesvědčování. Nejen od starosty, ale od celého týmu lidí".

Bez čeho by vykonávání funkce starosty bylo jednodušší, smysluplnější?

"Aniž bych se chtěl dotknout svých předchůdců, pánů Vebra a Čepeláka, řekl bych, že v jejich případě vykonávání funkce starosty bylo jednodušší. Za pana Vebra byl konsensus společnosti úplně jiný, po listopadu 1989 byla společnost natěšená, čekaly nás světlé zítřky. Obdobně tomu bylo i za pana Čepeláka... Až s nástupem téhle vlády narostly administrativní požadavky, byrokracie. Od začátku letošního roku bylo přijato 250 nových zákonů a desítky novelizací zákonů starých, přičemž k většině chybí prováděcí předpisy... Je to zkrátka legislativní džungle! V té není jednoduché se orientovat. Práce starostů by byla jednodušší, kdyby stát a vláda pracovali koncepčně!"

Jak jste spokojen s aktivitou zastupitelů, s jejich politickou kulturou?

"Obecně řečeno: tohle zastupitelstvo pracuje slušně, nebálo se a nebojí se rozhodovat o složitých věcech. Namátkou: privatizace části bytového fondu, nová průmyslová zóna, kapitační platba domovního odpadu, teď nás čekají kasárna, která byla předána městu. V tomhle směru jsem s prací zastupitelů spokojen. Oni dostanou materiály od městského úřadu, prostudují je a potom hlasují pro nebo proti. Aby ale někdo přišel s námětem a snažil se pro něj získat podporu, to jsem prakticky nezaznamenal..."

Můžete označit priority Slaného na rok 2002?

"Nastíním jich několik. Z hlediska dopravního: severní obchvat města! Jde o projekt za tři čtvrtě miliardy korun!!! Měsíc nečinnosti by znamenal oddálení realizace o roky a zmizení v utopistických snech... Chtěli bychom obchvat začít budovat od přelomu 2004 - 2005...
Čeká nás rekonstrukce Kynského a Velvarské ulice a pokračování rekonstrukce chodníků v Palackého ulici. V Kynského bychom rádi začali s rekonstrukcí historické části města. Začneme tím, že vyzveme majitele domů a podnikatele, aby urychleně specifikovali své záměry - zda budou chtít položit nějaký kabel do chodníku. Až ulici zrenovujeme, těžko příštích tři až pět let někdo povolí další výkopy...
Z hlediska životního prostředí nás čeká několik akcí. Především rekultivace bývalé skládky, léta odkládaná, předpokládané náklady šplhají na 55 miliónů. Je to problém časované ekologické bomby!
Čeká nás výměna plynovodů, připojených na hvězdicovou kotelnu, jedná se zhruba o 800 bytů!
Rádi bychom začali s pracemi na obnově a rozšíření lesoparku Háje. Do konce letošního roku bychom měli mít vypracovanou projektovou dokumentaci, příští rok začneme s výsadbou zeleně.
Dokončit bychom měli práci v nové průmyslové zóně a pomoci starým průmyslovým zónám, především v bývalém ČKD.
Chceme pokračovat v půdních vestavbách a vylepšit bytovou situaci by mělo využití bývalých kasáren. Je to projekt obrovský a tudíž i riskantní. Podaří-li se ho vyřešit, měly by zde vzniknout desítky bytů a desítky rodinných domů!"

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: žek
Vloženo: 20.11.2001
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.