Hlavní strana >> Články >> Vrcholem večera byl Deczi

Vrcholem večera byl Deczi

Jediný jazzový festival svého druhu v České republice, který nebyl kontinuálně přerušen, se konal o víkendu ve Slaném. Jeho historie se datuje už od roku 1968, kdy se poprvé uskutečnil v někdejším Armádním domě.
Hlavní koncert známých umělců se konal již tradičně v hotelu Atlas. Půlnoční vystoupení pořádali nadšenci ze slánského Jazz Clubu v restauraci Hamburk. Ani slánské divadlo nezůstalo stranou. Zde se uskutečnil odpolední slavnostní galakoncert.

Vrcholem sobotního večera a celých Slanských jazzových dnů bylo vystoupení vynikajícího trumpetisty Laca Decziho, který již sedmnáct let žije a pracuje v New Yorku. "Naposledy jsem byl na Slanských jazzových dnech před sedmi lety. Tehdy za bolšëvika jsme zde mohli klidně hrát. Oni jazz moc nezakazovali. Výhodou bylo, že naše skladby neměly slova. Nevěděli vlastně, co se děje. Naštěstí jim to bylo jedno," svěřil se Laco Deczi. Ve chvíli, kdy se na podium dostal se svým hudebním doprovodem Cellula New York, nebylo v sále hotelu jediné volné místo. Slánské publikum ho nepřijalo jinak než bouřlivým potleskem.

" V Americe, speciálně v New Yorku jsou lidé přesyceni dobrou hudbou, ale znalosti o ní mají velké. Když je někde napsáno, že se tam hraje jazz, tak už ví, o co se jedná a přijdou jen fandové. Tady je ovšem také vynikající publikum. Právě Slanské jazzové dny jsou známé svou velkou tradicí a tudíž jsem přijal pozvání. Rád se domů vracím, ale v cizině už žiji dlouhá léta a jsem tam taky jako doma. Výhodou je, že se hranice otevřely, tak mohu přijet, " dodal Deczi.

Slánskými jazzovými dny končí jeho měsíční turné po naší republice a vrací se zpět do Ameriky.

Laco Deczi však nebyl jediný umělec, který ve Slaném vystoupil. Již ve čtvrtek odpoledne se posluchačům představil Old Timers Jazz Band. V pátek vystoupili mimo jiné kapely E.S.P., New Orleand Happy Five. V sobotu patřilo městské divadlo Big Bandu Slaný, L.A. Davidson Hot a Sweet orchestru Jiřího Suchého. V hotelu Atlas hráli kromě Decziho skupiny The Swings, Eye Of The Hurricane, Xtet Víta Fialy, v restauraci Hamburk Vejfuk Blues Primitives.

"Je to pro mě nejstarší a nejlepší jazzový festival v republice. V některých městech byly podobné akce přerušeny nebo dokonce zakázány. Tady ve Slaném se ho díky partě nadšenců podařilo pořádat každý rok. Nebylo to někdy jednoduché. Byly doby, kdy říkali různí pohlaváři: To je americká kultura, to tady trpět nebudeme. Program jazzových dnů vždy byl a je na špičkové úrovni. Dnes večer se pochopitelně nejvíc těším na vystoupení Decziho. Je vrcholem Slánských jezzových dnů," sdělil své dojmy novinář, moderátor, motorkář a horolezec Standa Berkovec.

Kladenský deník č. 269 z 19. 11. 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Kladenského deníku převzala Kn
Vloženo: 19.11.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.