Hlavní strana >> Články >> Knihy ze Slaného do 27 obcí regionu

Knihy ze Slaného do 27 obcí regionu

Slánská knihovna Václava Štecha to není jen půjčování knih dětem a dospělým, ale i několik dalších pracovišť mezi nimiž je i oddělení výměnného fondu knih.
Již řdu let ho vede paní Blažena Hrabánková. Její starostí je především přísun "duševní potravy" do obecních knihoven Slánska, aby ty knižní tituly, které již jinde byly přečteny, dostali ti, kteří na ně teprve čekají. Pro ten účel má ve slánské knihovně vymezený prostor s mnoha vysokými regály plnými knih, ať již jde o beletrii pro dospělé a mládež, naučnou literaturu a další žánry. Samozřejmě neschází zde stále velmi žádané dobrodružné romány, romány plné lásky, detektivky, kovbojky, sci-fi, oblíbení autoři pro mládež, jež stejně jako ve městě i vesnický čtenář miluje.

Paní vedoucí nám o své práci pověděla: "V současné době máme na skladě na 20 tisíc různých svazků knih. V tomto roce využívají výměnného fondu Knihovny Václava Štecha tyto obecní knihovny: Beřovice, Bilichov, Dřínov, Hobšovice, Hořešovice, Hospozín, Hradečno, Hrdlív, Hřešice, Jedomělice, Kamenný Most, Knovíz, Ledce, Libovice, Malíkovice a Hvězda, Plchov, Podlešín, Pozdeň, Řisuty, Třebíz, Tuřany, Uhy, Vraný, Vrbičany, Zvoleněves a pobočka slánské knihovny v Dolíně.

V prvním pololetí letošního roku využilo možnosti výměny knih 13 knihoven, do kterých bylo dodáno celkem 2745 knih. Nejvíce do Kamenného Mostu a Knovíze, stejně 305, do Zvoleněvse 300. Do našich vesnic jdou nejen knihy starší, ali i nové. Ročně nakupujeme nové knihy za zhruba 20 tisíc korun." Zeptali jsme se paní vedoucí také na budoucnost tohoto oddělení. "Je připrvován nový knihovnický zákon, jistě i ten promluví k budoucnosti těchto oddělení výměnného fondu," řekla v odpovědi. "Ale i bez něho mohu říci, že současné klima pro existenci výměnného fondu při naší knihovně je příznivé a to jak ze strany vedení knihovny, tak ze strany vedení města. Nedávno projednávala naši činnost rada města a hodnotila ji uspokojivě a vtřícně. Jsem tomu ráda i proto, že Slaný bude v budoucnu správním městem a rada, jakoby již nyní na vesnice, které budou patřit do správy našeho města i takto myslela."

Slánské listy č. 23 z 13. 11. 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Ze Slánských listů převzala Knih
Vloženo: 14.11.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.