Hlavní strana >> Články >> Přijali novou vyhlášku o poplatcích

Přijali novou vyhlášku o poplatcích

Novou upravenou vyhlášku O místních poplatcích schválili minulý týden slánští zastupitelé.
Nahradili tak její předchůdkyni, která byla v platnosti od června roku 1995. V ní je stanoveno, kolik obyvatelé města zaplatí za psa, jaký je poplatek za zábor veřejného prostranství a ze vstupného. Všechny poplatky jsou navíc odstupňovány podle toho, v jakých místech člověk bydlí nebo podniká.

Asi nejrozšířenější poplatek mezi slánskými obyvateli je platba za psa. Přestože zastupitelé mohli stanovit sazbu poplatků ze psů až tisíc korun za jedno zvíře, maximální poplatek je 600 korun, a to u lidí, kteří nebydlí v rodinném domku. Majitelé rodinných domků ve Slaném jsou na tom lépe a za jednoho psa zaplatí jen 250 korun. Ještě levněji přijde držení psa v okolních obcích Slaného, kde obyvatelé uhradí pouze stokorunový poplatek. V případě druhého a za každého dalšího psa se poplatek zvyšuje o padesát procent. Tento poplatek vybírají pracovníci finančního odboru a zaplacen musí být nejpozději do března.

Do městské pokladny dále proudí poplatky za využívání veřejného prostranství. Tím vyhláška míní umístění různých zařízení sloužících k poskytování služeb, umístění stavebních, prodejních nebo reklamních zařízení, cirkusů, lunaparků a dalších zábavných atrakcí, skládek, vyhrazení parkovacího místa nebo využívání místa pro kulturní a sportovní akce či k filmování. Za veřejná místa pak zastupitelé stanovili zejména silnice, chodníky, náměstí, průchody, veřejná schodiště, loubí, tržiště, městské parky a sady. Majitele auta, který si nechá před domem či svou firmou vyhradit neomezené parkovací stání, přijde ve Slaném denně jeden metr čtvereční na 1,50 korun.

Trvalé umístění reklamy stojí nejvíce v centru města, kdy poplatek vyšplhá měsíčně na padesát korun za metr čtvereční. Radost mohou mít ti, kteří uvažují o opravě svého domu. Slánští zastupitelé totiž po krátké diskusi snížili vybírání poplatku v případě, že u domu stojí lešení na opravu fasády. Po celých dvacet dní nebude muset městu majitel za lešení zaplatit ani korunu. Poplatek v těchto případech vybírají pracovníci odboru investičně-správního a žadatel je užívání veřejného prostranství povinen jim oznámit nejméně tři dny předem.

Podobně jako v jiných městech i ve Slaném vybírají poplatek ze vstupného, přestože část zastupitelů byla pro jeho zrušení. Deset procent ze vstupného musí zaplatit pořadatelé diskoték, tanečních zábav, plesů, společenských večerů s tancem, ale i kurzů tance a společenského chování. Stejnou povinnost odvést deset procent ze vstupného mají i pořadatelé sportovních akcí. Organizátoři burzy či aukcí pak odvádí do městské pokladny prostřednictvím pracovníků odboru sociálních věcí, kultury, zdravotnictví, školství a tělovýchovy dvacet procent ze vstupného. Naopak od poplatku jsou osvobozeny ty akce, jejichž výtěžek je určen na charitativní či veřejně prospěšné účely, akce se vzdělávacím charakterem či nekomerční sportovní akce určené dětem a mládeži. O snížení či prominutí poplatku lze požádat slánské radní.

Kladenský deník č. 265 z 13. 11. 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Kladenského deníku převzala Kn
Vloženo: 13.11.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.