Hlavní strana >> Články >> Povinné četby je nedostatek

Povinné četby je nedostatek

Některá knihkupectví a knihovny nemají dostatek literatury, kterou mají žáci základních škol předepsanou jako povinnou četbu. Dětem pak nezbývá nic jiného než přijít včas nebo knihu mnohdy pracně shánět.
Pedagog může pro svou třídu vybrat povinnou četbu z více titulů. Přesto se mnohdy shodují a rodiče i žáci knihy marně shánějí. "Některé máme, jiné jsou naopak nedostatkovým zbožím. Uspokojit poptávku se pak někdy stává velkým problémem. Nehledě na to, že se stále snižují náklady vydaných knih. Teď například nemáme od Astrid Lindgrenové Děti z Bullerbynu," sdělila Zuzana Breitová z knihkupectví Kladenka.

Povinná literatura se shání různým způsobem. V knihkupectví, v knihovnách nebo po známých. "Moc titulů nemáme, teď je na našem pultě k dostání kniha Lovec mamutů nebo některé knížky Karla Čapka, například Povídky z jedné a druhé kapsy, a podobně. Množství povinné četby na skladě je limitováno i cenou. Mnohé školy se totiž někdy musejí vejít do stokorunové částky, a tak si třeba objednají od jednoho titulu jen pět knížek," řekla Stanislava Havlíčková ze slánského knihkupectví Zlata.

Naproti tomu u knihoven záleží především na jejich velikosti a s tím souvisí, jaké množství si mohou objednat. "Většinou uspokojíme poptávku, ale když přijde víc zájemců, například padesát dětí, tak už máme problémy," informovala Helena Hantáková z Ústřední dětské knihovny v Kladně.

Menší knihovny v obcích nebo menších městech to mají ještě težší. "Pokud přijde víc dětí pro jednu knihu, nedokážeme je všechny uspokojit. Musejí se o povinnou četbu, kterou mají ve škole, zajímat už s předstihem," uvedla Karla Kroufková z Knihovny Václava Štecha ve Slaném.

Samotné školy a jejich svěřenci bojují s nedostatkem různě. "Některé předepsané tituly jsou skutečně nedostatkovým zbožím. Do školní knihovny si nemůžeme dovolit pořídit od každého titulu třicet kusů. Proto pokud děti neseženou příslušnou literaturu v knihovně nebo v knihkupectví, půjčují si ji od svých starších spolužáků. Je potřeba, aby v lavici byla alespoň jedna kniha," sdělila ředitelka 1. základní školy Kladno Libuše Holá.

Kladenský deník č. 253 z 30.10.2001.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Kladenského deníku převzala Kn
Vloženo: 30.10.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.