Hlavní strana >> Články >> Léčitelé se bojí o své praxe

Léčitelé se bojí o své praxe

Poradci v oblasti alternativních metod, léčitelé a další se obávají, že pokud bude přijat nový zákon o zdravotní péči, budou postaveni mimo zákon. S tím nesouhlasí ani zastánci alternativní medicíny, kterým pomohla. Lékaři naopak poukazují na riziko zanedbání vážné choroby a na právní nepostižitelnost léčitelů.
Zákonodárci uvažují o novém zákonu o zdravotní péči, který by stavěl léčitele nabízející alternativní metody mimo zákon. S tím řada lidí nesouhlasí. "Kde je možnost volby ze Základní listiny lidských práv a svobod? Nemělo by dojít k monopolu pouze materialistického přístupu oficiálního zdravotnictví. I lékaři dělají chyby a není příliš velká možnost odvolání nebo postihů," nesouhlasila by s novým zákonem Kateřina Zlenková. Zaslala spolu s manželem dopis Zdravotnímu výboru poslanecké sněmovny parlamentu ČR.

"Postavit léčitele mimo zákon by byla škoda. Domnívám se, že by ale měli mít zdravotnické vzdělání, aby nemohli ublížit. Já ho mám a dva členové mé rodiny také. Navíc s lékaři spolupracuji a své klienty k nim někdy sama posílám. Většinou řeším spíše problémy psychického rázu," reagovala kladenská léčitelka Radka Polcarová. Podle jejího názoru by měla existovat možnost jak rozeznat léčitele - podvodníky.

Se vznikem zákona, který by zakazoval praxi léčitelů, by nesouhlasila ani slánská léčitelka Jana Volfová. I ona je názoru, že by léčitelé měli mít alespoň základní vzdělání ve zdravotnictví. "Lidé by měli mít možnost se svobodně rozhodnout. Nejprve by ale měli navštívit lékaře," uvedla.

Okresní zdravotní rada, doktor Vladimír Lemon, by toleroval aromaterapii, hypoterapii či léčbu bylinkami. K ostatním léčitelům důvěru nemá. "Setkal jsem se s případem, kdy pacient krvácel z konečníku a několik let navštěvoval pouze léčitele. Nakonec vyhledal lékaře, ten zjistil v konečníku nádor, a už bylo pozdě," uvedl příklad zdravotní rada.

"Léčitel nemá komplexní lékařské vzdělání ani zodpovědnost a nakonec není ani právně postižitelný. Lékař se snaží pomáhat prostřednictvím vrcholných současných poznatků. Léčitel nesložil Hippokratovu přísahu a nemá žádného nadřízeného," zdůraznil význam kontroly doktor Lemon. "Já osobně bych svěřil medicínu pouze lékařům," dodal.

Kladenský deník č. 247 z 23. 10. 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Kladenského deníku převzala Kn
Vloženo: 23.10.2001
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.