Hlavní strana >> Články >> Obřího kapra letos nechytili

Obřího kapra letos nechytili

Podzim se hlásí nejen spadaným listím a ranními mlhami, ale nastává také čas výlovů. Na slánsku, kde rybníků není mnoho, je to podívaná nejen pro děti ale i pro dospělé.
Desítky aut a stovky lidí proudily již od rána k šestihektarovému rybníku na konci Luníkova. Po dvou letech se tu opět konal výlov, a to byla pro mnohé příležitost k nezvyklé podívané i nákupu čerstvých ryb.

"Letos to nebude slavné, v rybníku se ve velkém množství objevila plevelná rybka, snad je to střevle východní, a ta spotřebovala hodně krmiva, které pak chybělo ostatním. Vůbec nevím, kde se to tu vzalo," trochu nazlobeně uvedl majitel Tomáš Jelen. "Chováme tu především kapry, bude i nějaký amur a karas. Rekordní úlovky letos neočekávám. Dobré to bylo předloni, kdy nebyli výjimkou kapři pět až sedm kilo," dodal.

Zbylá voda s rybami se hrnula do propusti, kde se činilo několik mužů s podběráky. Pak úlovek v nádobách putoval na velké stoly, kde ho další pomocníci třídili podle druhů a velikosti. "Pracuje tu moje rodina, známí, celkem asi třicet lidí. Za pomoc si odnesou ryby," doplnil Jelen a nepřestával kontrolovat, jak práce postupují.

Aby se rybník vyčistil od plevelných ryb, musí se ještě několikrát vypustit a rybníkář počítá i s nasazením dravců, aby se nepříjemných hostů zbavil. Po nedávno vybudovaných kamenných hrázích kolem části nádrže počítá majitel s dalšími investicemi. Nová násada, krmení a další opravy hráze.

Kolem vypuštěného rybníka pobíhali s kbelíky a podběráky nejen kluci, ale i holky a mnozí dospělí. Co kdyby v bahně natrefili na nějaký kapitální úlovek. "Mohli bychom si rybu koupit, ale to není ono, takhle je to větší zábava," utrousil přes rameno asi dvanáctiletý rybář a utíkal dál, aby ho nikdo nepředešel.

Kladenský deník č. 246 z 22. 10. 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Kladenského deníku převzala Kn
Vloženo: 22.10.2001
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.