Hlavní strana >> Články >> Slánská nemocnice má nové CT

Slánská nemocnice má nové CT

Nové oddělení a přístrojové vybavení pořídilo v posledních měsících vedení slánské nemocnice. Milionové investice zaplatilo díky několikaletým úsporám a pomoci města.
Městská nemocnice ve Slaném už nemusí vozit své pacienty na vyšetření na počítačovém tomografu (CT) do zdravotních zařízení na Kladně či Praze. Po tříletém úsilí se vedení nemocnice podařilo sehnat dostatek peněz, aby si koupilo vlastní přístroj. Minulý týden zároveň nemocnice otevřela nové oddělení chirurgické jednotky intenzivní péče. "O CT přístroj usilujeme už tři roky. Vzhledem k tomu, že jsme nesměli na jeho pořízení dostat od státu ani korunu, šetřili jsme a sháněli peníze, kde se dalo," řekl ředitel nemocnice Jiří Šimák.

Patnáctimilionovou investici zaplatila ze dvou třetin ze svých úspor nemocnice, dalších pět milionů korun přidalo město Slaný. Milion korun z městského rozpočtu stála přístavba RTG oddělení, kam byl přístroj umístěn. "Máme slíbeno, že obě naše největší pojišťovny nám budou vyšetření na CT přístroji proplácet," dodal Šimák.

Až dosud vozili slánští lékaři pacienty k vyšetření na CT přístroji do Kladna či pražských klinik.

"Ve všední dny vyšetříme na CT přístroji průměrně pět pacientů, o víkendech pak pouze akutní případy. Nejčastěji přitom potřebují lékaři na oddělení ARO či chirurgie, ale už ho využili i v případě dětských pacientů," uvedl ředitel nemocnice.

Přístroj podle něj šetří nejen čas, zrychluje stanovení diagnózy, ale tím , že pacienti nemusí cestovat za vyšetřením desítky kilometrů, zlepšuje jejich pohodlí.

Větší pohodlí budou mít také pacienti slánské nemocnice i sestry na minulý týden nově otevřeném oddělení chirurgické jednotky intenzivní péče. Nahradilo tak původní oddělení JIP z roku 1993. "Byla to pouze vyčleněná lůžka z běžného chirurgického odděelní, bez potřebného zázemí pro personál. Proto jsme rozhodli vybudování nové jednotky a původní prostory se čtyřmi lůžky jsme opět převedli na chirurgii," vysvětlil ředitel Jiří Šimák.

Nové oddělení se dvěma třílůžkovými pokoji a sesternou vzniklo z původní chodby pavilonu B. Jeho stavba stála nemocnici přibližně sedm set tisíc korun, dalších tři sta tisíc korun zaplatila za přístrojové vybavení. "Nad postelemi jsou nyní zavedeny rampy s potřebnými plyny, je tu také zajištěn centrální monitoring, který je napojen na sesternu," popsal další výrazné změny ředitel nemocnice. Práce na obnově nemocničních oddělení ale podle jeho slov nekončí. V příštím roce čeká nemocnici přestavba novorozeneckého oddělení v pavilonu gynekologie.

Mladá fronta DNES č. 218 z 18. 9. 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Mladé fronty DNES převzala Kni
Vloženo: 20.09.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.