Hlavní strana >> Články >> Mladí chovatelé slavili úspěchy

Mladí chovatelé slavili úspěchy

Na pravidelné podzimní výstavě, kterou o víkendu uspořádali slánští chovatelé v modelářském středisku ve Smečenské ulici, se představili se svými králíky, holuby a drůbeží chovatelé z celé republiky.
Letošní okresní výstava místní organizace Českého svazu chovatelů ve Slaném byla co do počtu exponátů nejúspěšnější v celé historii. "Představujeme zde tři sta pětadevadesát králíků, čtyři sta osmdesát holubů, osmdesát voliér s drůbeží, exotické ptactvo, akvarijní rybky a terarijní zvířata," uvedl předseda místní organizace Josef Hnízdil a dodal, že celkem přijelo do Slaného 148 vystavovatelů ze všech koutů republiky.

Letos poprvé se návštěvníci, kterých zvláště v sobotu, kdy bylo příznivé počasí, přišlo opravdu hodně, mohli podívat i na čtyři druhy bažantů. Jako o každé výstavě, ani letos nechyběla odborná poradna, doplňkový prodej potřeb a krmiv pro chovatele, kaktusy či sazenice a tradiční tombola, na níž se těšily především děti, protože bylo mimo jiné možné vyhrát králíčka, morče nebo rybky.

Chovatelé za své exponáty získali řadu ocenění. "V kategorii králíků udělili hodnotitelé jedenadvacet čestných cen, jedenáct drůbeži a sedmadvacet holubům. Letos poprvé hodnotili také kolekce mladých chovatelů z celého okresu," upřesnil Hnízdil a dodal, že nejmladší oceněnou je devítiletá Klára Snopová. Čestný pohár mezi mladými chovateli vyhrála Barbora Haunerová ze Slaného, cenu získal i její bratr Marek.

Naopak nejstarší člen, dnes již čestný, slánské chovatelské organizace je takřka dvaadevadesátiletý Josef Hnízdil, otec současného předsedy. "Pořád se ještě v rámci svých možností věnuje chovatelství, při přípravě i v průběhu výstavy se nám snaží pomáhat. Nesmí tady prostě chybět," řekl s úsměvem syn.

"Tady mám bílopesíkaté černé králíky, ještě chovám slepice a holuby," pochlubila se takřka desetiletá chovatelka Klárka Snopová z Hořešovic, která získala několik čestných cen. Přiznala se, že ji práce kolem drobného zvířectva tolik baví, že se jí často ani nechce s kamarádkami ven. Pomahá jí dědeček, úspěšný chovatel holubů. "Chystám se na výstavu ve Velvarech. Chtěla bych tam zase získat nějakou cenu," uzavřela Klára.

Kladenský deník č. 217 ze 17.9.2001.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Kladenského deníku převzala Kn
Vloženo: 17.09.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.