Hlavní strana >> Články >> Slaňáky čeká kvalitnější péče

Slaňáky čeká kvalitnější péče

Jednotka chirurgické intenzivní péče a nový přístroj CT byly včera v odpoledních hodinách slavnostně uvedeny do provozu ve slánské nemocnici.
Pracoviště intenzivní péče na chirurgii Nemocnice Slaný za posledních osm let doznalo významných změn. Ta nejzásadnější byla uskutečněna v polovině letošního roku. "Museli jsme nutně přistoupit k řešení. Stávající prostory jednotky a její vybavení již nevyhovovaly potřebám zdravotnické péče. Zvažovali jsme, zda ji ponechat v původních prostorách nebo přestěhovat," sdělil ředitel nemocnice ve Slaném Jiří Šimák.

Nakonec vedení rozhodlo o umístění jednotky do jiných prostor. "Mělo to několik výhod - jednak se pracoviště mohlo rozšířit z původních čtyř na šest lůžek a zdravotníci získali lepší sociální zázemí. Další byla změna k lepšímu v hygienicko-epidemiologickém režimu, to znamená, že vzniklo uzavřené oddělení s menší možností vzniku infekce. Neméně důležitá byla i skutečnost, že vzhledem k nové technice už nevyhovovaly stávající technické rozvody," řekl Šimák.

Celá přestavba stála téměř sedm set tisíc korun. V prostorách je nová elektrická síť, všech šest postelí je osazeno monitory, včetně centrálního. Zároveň s jednotkou byl zahájen provoz přístroje CT. "Požádali jsme ministerstvo zdravotnictví o rozmístění těžké zdravotní techniky. Souhlas jsme nakonec získali nejen z ministerstva, ale i pojišťoven, které budou jednotlivé výkony na přístroji hradit. Nemocnice na zařízení našetřila zhruba dvě třetiny a zbytek financovalo město," dodal ředitel.

Pomocí přístroje lze pacienta lépe diagnostikovat a předejít zbytečným komplikacím. Výrazně přispívá ke zkvalitnění péče o pacienta. "Přístroj patří mezi počítačové tomografy střední třídy, jednosekundové. Těžištěm diagnostiky je vyšetření dutiny břišní, hrudníku, úrazových stavů a končetin. Sloužit zde budou radiologičtí laboranti, kteří jsou příslušně vyškoleni," dodal Šimák.

"Obsluha přístroje se provádí pomocí počítačových algoritmů. Počet druhů vyšetření, které se na CT mohou udělat, jsou velmi rozmanité," řekl přednosta rentgenologického oddělení slánské nemocnice Martin Votýpka - Pecha.

Kladenský deník č. 215 z 14. 9. 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Kladenského deníku převzala Kn
Vloženo: 14.09.2001
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.