Hlavní strana >> Články >> Ministr objevoval předky

Ministr objevoval předky

Netradiční návštěvu mohou očekávat obyvatelé domu číslo 42 ve slánské Fortenské ulici. Až se příště ozve zvonek, za dveřmi bude stát ministr zemědělství Jan Fencl.
Právě včera se totiž šéf zemědělců při oficiální cestě po Slánsku dozvěděl, že v tomto domě žil a pekl chléb jeho prapraděd Leopold. "Prapradědečkův jednoposchoďový dům s pekárnou máme doma na fotografii, takže o tom, že tu máme kořeny, se všeobecně vědělo. Nikdy jsem se ale nedopídil, kde dům stojí," řekl.

Teprve pracovníci slánského vlastivědného muzea obydlí ministrových předků po prolistování řady dokumentů objevili v seznamu řemeslné besedy z roku 1904. "Jméno pekaře Leopolda Fencla je tam bez dalších podrobností uvedeno právě pod touto adresou. Podařilo se nám dokonce od současných majitelů získat i smlouvu, na jejímž základě Leopoldův syn Adolf rodinný dům prodal," uvedla ředitelka muzea Božena Franková. Jak si Fenclova pekárna ve městě vedla, ale neví. Registr řemesel není zatím veřejně přístupný. "Je jasné, že v domě byla výrobna i prodejna pečiva. Živnost dosud připomíná místnost, kterou současní majitelé využívají jako prádelnu," dodala.

Hrob po svých předcích našel ministr na slánském hřbitově už dříve. "Věděl jsem, že v poslední vůli mého dědečka bylo, že chce být pochován ve Slaném, protože rodinná hrobka je pod okny kostela, kde krásně hrají varhany a on je chce jednou provždy poslouchat. Díky této informaci jsem tedy hrobku našel," svěřil se. Objevit pekárnu se mu ale nepodařilo. Většina lidí, s nimiž mluvil, byla příliš mladá na to, aby si pekaře Leopolda Fencla pamatovala.

Mladá fronta DNES č. 212 z 11. 9. 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Mladé fronty DNES převzala Kni
Vloženo: 11.09.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.