Hlavní strana >> Články >> Průzkumem dívčího nitra ztratil svá nejlepší léta

Průzkumem dívčího nitra ztratil svá nejlepší léta

Slavnostní vernisáží byla v Ikaros Galerii Antik ve Slaném zahájena výstava obrazů mšeckého malíře Pavla Sedláčka. Na úvod vystoupilo s krátkým hudebním programem Slánské komorní sdružení. Malíře uvítal galerista Jiří Hruška, který je i výtvarníkovým dlouholetým přítelem a kamarádem.
Třiapadesátiletý Pavel Sedláček se věnuje výtvarnému umění již od mládí, kdy vystudoval střední umělcko-průmyslovou školu. Dlouhé roky se zabýval především reklamní grafikou. V posledních pěti letech se jeho tvorba začala ubírat novým směrem. Introvertní umělec nikdy neměl touhu předvádět svá díla široké veřejnosti a prezentovat se na výstavách. Teprve nyní získal odvahu a na popud okolí vešel se svými olejomalbami a kombinovanou technikou do výstavních síní.

Slánská výstava je jeho třetí. Hlavním motivem na obrazech jsou ženy, které se pokouší vyobrazovat tak, jak je příroda stvořila, tak, jak je vidí a chce vidět jen on sám. Tento skromný umělec sám o sobě říká: "Obrazy jsem začal malovat asi dost pozdě, ale předtím jsem jaksi nenašel tu správnou odvahu. Měl jsem pocit, že toho stále dost neumím, co bych mohl předvést. Celým životem mě provázejí ženy a já snažím se je zakomponovat do svých obrazů. Ostatní sami musí posoudit, jak dalece se mi to daří či nikoli."

Sedláčka ženy zajímaly již od mládí. "V patnácti letech jsem viděl v každé ženě bohyni. Čím byla nedostupnější, tím byla pro mě zvláštnější a tak nějak duchovnější. V zájmu dosažení lepších výsledků v odhalování tajemství těchto éterických bytostí, dal jsem se cestou průzkumu dívčího nitra a ztratil tak nejlepší léta svého mládí," uvedl umělec.

Výtvarník nechce malovat ženy dokonalé. Maluje je takové, jaké doopravdy jsou. "Nemám rád dokonalé ženy z módních časopisů, nebylo by nic snažšího. Já hledám chybu, nedokonalost, kterou každému z nás příroda nadělila. Spatřuji krásno v tom, že ženy jsou štíhlé i kypré a každá z nich má v sobě cosi originálního a neopakovatelného," uzavřel Sedláček.

Kladenský deník č. 210 z 8. 9. 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z Kladenského deníku převzala Kn
Vloženo: 10.09.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.