Hlavní strana >> Články >> Žádný rybník není vhodný ke koupání

Žádný rybník není vhodný ke koupání

Voda je značně znečištěná, občané by měli počkat na otevření koupališť.
Již od roku 1987, kdy bylo zjištěno značné mikrobiální znečištění vody, platí zákaz koupání v Turyňském rybníku zvaném též Záplavy u Srb, vydaný okresním hygienikem.
"Vzhledem k tomu, že část této vodní plochy, od přechodu vedení vysokého napětí k hrázi, má jako vůbec jediná na Kladensku vyhlášený rekreační statut a také v územním plánu je tato lokalita uvažována jako rekreační zázemí Kladna, kvalitu vody na přítocích i přímo z rybníka neustále sledujeme," uvedla k problematice vedoucí oddělení komunální hygieny OHS Kladno, MUDr. Magdaléna Wantochová s tím, že kvalita není stabilní, přičemž se stále objevují vysoké bakteriální nálezy. "Potvrzuje to i poslední rozbor z konce dubna, kde jsou výrazně zhoršené i ukazatele chemické. Voda nesplňuje parametry pro rekreační účely, navíc kvalita je kolísavá. Lze říci, že se oproti předchozím rokům příliš nezměnilo, i když čas od času přechodně dojde ke zlepšení ukazatelů. U některých vzorků jsou lepší bakteriologické ukazatele, horší chemické, jindy je tomu naopak. V žádném případě není důvod k odvolání zákazu koupání. Hrozí riziko infekčních onemocnění a kožních alergických reakcí," varuje lékařka.

Je třeba, aby si lidé tuto skutečnost uvědomili a navštěvovali pouze koupaliště, která jsou k rekreačním účelům schválená, jsou hygieniky po celou sezonu sledovaná a mají vyhovující kvalitu vody. Nebývale teplé počasí možná některé provozovatele koupališť zaskočilo, protože běžně v květnu se teprve provádějí úpravy a úklid areálů. Nevyhovující je i rybník. "O povolení k provozu zatím požádali provozovatelé bazénu u hotelu Fiala v Srbech. První odběry vody ze zdroje jsme již provedli v Otvovicích, protože toto koupaliště jako jediné v okrese není napájeno z hromadného zásobování, ale z vlastních studní. Ze Slaného nám oznámili, že tamní koupaleště se letos otevítrat nebude. Žádné informace zatím nemáme o koupališti ve Vinařicích. Pro kladenské bazény SAMK s celoročním provozem platí loňské posudky včetně provozních řádů, a pokud nedojde k nějaké změně, netrváme v tomto případě na každoročním obnovování povolení jako u sezonních zařízení," informovala MUDr. Wantochová. Dodala, že slánský rybník OHS nesleduje, protože nemá rekreační statut. Pro koupání není vhodný žádný rybník v okresu.

Podle článku Olgy Fikrlové z Kladenského deníku 5, číslo 110 z 12. 5. 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha Slaný
Vloženo: 12.05.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.