Hlavní strana >> Články >> Mašinky stále táhnou

Mašinky stále táhnou

Zlonické Železniční muzeum se v prvním květnovém víkendu stalo dostaveníčkem malých i velkých obdivovatelů starých lokomotiv i železničních vozidel. Byla zde zahájena pro příznivce z řad veřejnosti již pátá sezóna činnosti muzea.
Muzeum se dělí na dvě samostatné části. V první jsou ve vilce na rozhraní Tyršovy a Nádražní ulice vystaveny exponáty železničního zabezpečovacího sdělovacího zařízení. Mezi unikáty v tomto směru se řadí i stavědlový přístroj vyrobený roku 1902, který spolehlivě sloužil do roku 1993 v Chlumčanech u Loun. Doplňujícím materiálem této stále expozice, týkající se železnice v našem regionu.
V druhé části, která je v prostoru kolejiště vlečky a v původním vozovém depu, jsou vystaveny sběratelské lahůdky. Staré i novější parní i motorové lokomotivy vyrobené v rozmezí let 1880 až 1939. Mezi zvláštnosti patří například párovka "Adolfka" - výrobní číslo 6289 z roku 1913, která je nejmenší normálně rozchodná lokomotiva v Čechách nebo lokomotiva č. 8, která pamatuje zahájení provozu na zlonické dráze. "Letošní zahájení nebylo přesně takové, jaké jsme si přáli. U Chlumčan se svezla na trať hlína z podemletého svahu a tak výletní vláček měl zpoždění", uvedl zakladatel a velký fanda železnice , Ing. Tomáš Čech a doplnil, že pro všechny příznivce je muzeum otevřeno vždy v sudou sobotu od 9 do 15 hodin.
Na dobrém průběhu zahajovacího dne měli podíl nejen přátelé muzea, ale i pracovníci místního nádraží a slánská hudební skupina VHS s pěknými písničkami.

Slánské listy, dne 15.5.2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 16.05.2001
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.