Hlavní strana >> Články >> Vrtule se točí pro radost malých i velkých diváků

Vrtule se točí pro radost malých i velkých diváků

Soubor připravuje novou inscenaci s přiléhavým názvem Hlína.
Minulý víkend se ve stochovském Domě kultury uskutečnila regionální přehlídka dětských divadelních souborů, která byla v letošním ročníku rozšířena o recitaci a loutkoherectví. Mezi účastníky kteří postoupili z kladenské přehlídky, byla i slánská Vrtule ze 3. základní školy v Rabasově ulici.

Na přehlídce Dětská scéna 2001 představili mladí herci ze Slaného svou autorskou hru Oskary na motivy života a díla spisovatele Oskara Wilda. Přesto, že byla velmi náročná svým námětem a v podání dětských herců neobvyklá, získala Vrtule zasloužené vítězství a tím i postup do národního kola, které se uskuteční koncem června v Trutnově.

Divadélko Vrtule má své zázemí v bývalém krytu civilní obrany v podzemí školy, kterému děti samy daly příhodný název Bunkr. "Náš divadelní soubor má již za sebou čtyřletou činnost. Představili jsme se ve hře Malý princ, Pinocchio, Pohádky pro nehodné děti, Krysař a Oskarky. Mladší děti připravily pod vedením Jany Rumlové a Elišky Hrbaté pro své vystoupení Píšťalky," přiblížil činnost souboru jeho vedoucí a režisér Jiří Rezek.

Tím, že slánští postoupili do národního kola, nekončí jejich činnost. Pořádají svá vystoupení v různých klubech i divadlech a také do Slaného zvou jiná amatérská divadla, například z Prahy, Stochova, Lysé na Labem, Velvar a také některé hudební skupiny. Jako součást akcí, jež se budou konat v Bunkru, jsou připravovány výtvarné výstavy amatérských výtvarníků.

A co pro své příznivce chystají v blízké budoucnosti? "Bude to autorská hra, kterou si sami přichystali třinácti až patnáctiletí herci. Jedná se v ní o vztahy běžné pro tuto sociální skupinu s výrazným dramatickým konfliktem. Má přiléhavý název Hlína. Mladší členové souboru připravují pod vedením Jany Rumlové Bajky od Thurbera, který je znám svým dílem Filosof a ústřice," doplnil Jiří Rezek.

Kladenský deník č. 92 z 19.4.2001.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Převzala Knihovna V. Štecha z Kl
Vloženo: 19.04.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.