Hlavní strana >> Články >> Obyvatele Dolína trápí černá skládka v lese

Obyvatele Dolína trápí černá skládka v lese

Na odstranění několika tun odpadu bude muset být použita těžká technika. Dříve krásné údolí se změnilo v hnijící hromadu nepotřebných věcí.
Stále se rozširující černé skládky jsou jedním z nejzávažnějších problémů, které trápí obyvatele městské části Slaného - obce Dolína. Již téměř deset let se mění část krajiny zvaná Lesík v jednu velkou hromadu odpadků. Prostředky, kterými se mohou místní lidé bránit, jsou však chabé.

"Skládka vznikla v devadesátých letech, předtím měla obec svoji oficiální. Pravidelně je do vsi přistavován kontejner pro velkoobjemový odpad, ale přesto se hromada odpadu v lese rozrůstá," uvedl zástupce Dolína Jiří Beran. Na odstranění mnoha tun nebezpečného odpadu bude podle jeho slov nyní už potřeba těžké techniky.

Jiřímu Beranovi se dokonce podařilo přistihnout dva výtečníky přímo při činu. S výsledkem řešení však není spokojen. "Byl to jeden občan ze sousedních Beřovic a jeden místní. Předal jsem je policii, od přestupkové komise úřadu posléze dostali pokutu, ale nepořádek nám v lese zůstal. Je mi jedno kolik zaplatí, hlavně ať uklidí to, co sem navezli," řekl rozhořčeně Jiří Beran, který zároveň z funkce myslivecké stráže má o ukládání odpadu v okolních lesích dokonalý přehled. "Opravdu mne také mrzí, že myslivecký spolek sem pravidelně vypouští novou zvěř, vloni to bylo například pětadvacet slepic koroptve. Lidé jim pak připraví takovéhle prostředí" doplnil.

V lesíku bývalo před dvaceti lety dokonce hřiště, ale časem zarostlo. Nyní je už místo něj v hlubokém údolí pouze obrovská halda odpadu, z níž velkou část tvoří staré součástky a sedačky z rozebraných automobilů. Nepořádek není jen u silnice, hlavní šok přichází až povycházce k okraji dříve krásného údolí. "Uvést lesík do pořádku bude určitě stát několik milionů korun. Vím, že město na to nemá peníze, nějaké řešení však budeme muset najít. Zatím chodím místa hlídat," sdělil Jiří Beran.

Druhá skládka začíná vznikat přímo za hřbitovní zdí nedaleko posledního domu. Nepořádek se zde musí několikrát ročně uklízet. "Zase se tu objevují části aut a další věci. Nedělají to místní, odpadky sem hází v pytlích i lidé, co jedou okolo. Nejlepším trestem by pro každého bylo, kdyby si nepořádek co udělal, zase uklidil," dodal zástupce Dolína Jiří Beran.

Kladenský deník č. 91 z 18.4.2001.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Převzala Knihovna V. Štecha z Kl
Vloženo: 18.04.2001
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.