Hlavní strana >> Články >> Kapela Jablkoň sklidila aplaus

Kapela Jablkoň sklidila aplaus

Nabitý sál slánského Dividýlka doprovázel neutichajícím aplausem páteční večerní koncert instrumentálně-folkovo-jazzové avantgardní skupiny Malá lesní Jablkoň.
Trojice Michal Němec, Martin Carvan a Johnny Jůdl (budeník a klávesista Petr Chlouba chyběl) hrála nejen písničky ze svého posledního částečně folkově laděného alba Bláznivá, ale s úspěchem se vrátili i k dřívějším skladbám z alb Machalaj či Baba Aga. Nechyběly ani tradiční humorné komentáře vedoucího skupiny Michala Němce, který po vzoru kolegů folkařů zkoušel po svém glosovat společensko-politické dění. "Když jsem se byl podívat na několika koncertech folkařů, zjistil jsem, že to patří k jejich koloritu. A protože teď často býváme jako Malá lesní Jablkoň označováni za folkovou skupinu, vzal jsem si od svých kolegů poučení," tvrdil divákům Michal Němec.

Tradičnímu folku je ale kapela vzdálená. Její tvorba postihuje většinu žánrových stylů. V některých skladbách se odráží hudba legendární skupiny Plastic People, skladby Petra Váši či lidové dechovky. Jablkoň ukázala, že dokáže po svém zpracovat a předvést téměř jakoukoliv muziku.

Mladá fronta Dnes z 9. dubna 2001

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Z MFD převzala Knihovna V. Štech
Vloženo: 10.04.2001
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.