Hlavní strana >> Články >> Varhany: Inspirace a současnost

Varhany: Inspirace a současnost

Koncert s názvem Varhany: Inspirace a současnost proběhne ve středu 18. října v 19 hodin v kapli zasnoubení Panny Marie. Společně se sopranistkou Klárou Findeisovou vystoupí varhaník, skladatel a slánský rodák Matěj Bartoň. Přednesou díla barokních mistrů a můžete se rovněž těšit i na varhanní improvizaci a novou autorskou skladbu.

Vstupenky za 80 a 100 Kč na místě.

 

Matěj Bartoň se hře na klavír začal učit v šesti letech v slánském klášteře a poté pokračoval na ZUŠ Slaný u Sofie Čemusové. V klášteře působil od svých deseti let jako varhaník a regenschori. Je rovněž absolventem slánského gymnázia, kde během svých studií založil a 4 roky vedl školní pěvecký sbor. Hře na varhany se dále věnoval u Lukáše Vendla na ZUŠ Charlotty Masarykové v Praze a také na různých mezinárodních kurzech (MLŠSH Valtice, LŠBH Holešov, MVK Úterý). V současné době působí jako varhaník při kostele sv. Benedikta v Praze na Hradčanech. Věnuje se i dirigování pod vedením Anny Novotné Peškové.

Klára Findeisová vyučuje na International School of Music and Fine Arts Prague.Vystupuje v Divadle Na Rejdišti a v Divadle Viola a také s pěveckou skupinou M.E.K. Své umělecké vzdělání si dále rozšiřuje studiem na Pražské konzervatoři. Pracuje s dětmi a studenty všech věkových kategorií. V ISMFA působí od roku 2023.

 

Diskuze

(posledních 5 příspěvků)
Toto je diskuze ke článku:
Varhany: Inspirace a současnost
Zaslal muzeum 11.10.2023 13:27
Počet příspěvků v diskuzi: 1, poslední příspěvek byl zaslán 11.10.2023 13:27, vstoupit do diskuze můžete zde.
Autor: muzeum
Vloženo: 11.10.2023
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.