Hlavní strana >> Články >> Turistické vlaky nechceme

Turistické vlaky nechceme

Celkem tajně začaly v dubnu mezi Slaným a Straškovem poprvé v historii jezdit o víkendech turistické vlaky zavedené současným vedením Středočeského kraje. Neviděl jsem plakátek, letáček natož nějaké video. Přípoje se tvůrcům jízdního řádu povedly tak nějak napůl, tedy spíš pro turisty, kteří od Roudnice jedou do Zlonic nebo Slaného. Ve směru od nás na Říp ve Straškově návaznost chybí. To vše jsou pouhé dětské nemoci a záleží na tom, zda chcete léčit nebo zabít. Takový turistický vláček může rozproudit cestovní ruch, jen to chvíli trvá a hlavně, musí se chtít.

Celkem tajně začaly v dubnu mezi Slaným a Straškovem poprvé v historii jezdit o víkendech turistické vlaky zavedené současným vedením Středočeského kraje. Neviděl jsem plakátek, letáček natož nějaké video. Přípoje se tvůrcům jízdního řádu povedly tak nějak napůl, tedy spíš pro turisty, kteří od Roudnice jedou do Zlonic nebo Slaného. Ve směru od nás na Říp ve Straškově návaznost chybí. To vše jsou pouhé dětské nemoci a záleží na tom, zda chcete léčit nebo zabít. Takový turistický vláček může rozproudit cestovní ruch, jen to chvíli trvá a hlavně, musí se chtít.
Příkladem je Podřipský motoráček v trase Libochovice – Straškov – Roudnice, kde politici zabývající se především kšeftařením s nemovitostmi zcela otevřeně toužili po zrušení úseku Libochovice – Straškov a také na něm již před 15 lety dosáhli zastavení provozu. Potom se věcí ujali ti, kteří se starají o region, zavedli v sezóně víkendový Podřipský motoráček a několik let věnovali podpoře cestovního ruchu za místními zajímavostmi. To je ale za hranicí, v Ústeckém kraji. Tam, kde o nově zavedený produkt pečují a cestovní ruch považují za jednu z nejvýhodnějších ekonomických aktivit.
To u nás je to jiné. Stejné vedení kraje se rozhodlo svůj nový produkt hned v počátku odhodit, jako malé dítě odhodí hračku. Náš kraj tvaru prstence se totiž obecně vyznačuje vazbou na Prahu a umrtvováním života směrem k sousedním krajům. Legrační představy, jak lidé do Loun cestují autobusem s přestupem na návsi v Panenském Týnci nebo podobně, jsou už jen ukázkovým příkladem myšlení „dopravních odborníků“, kteří naprosto nevnímají reálné uvažování běžných lidí netoužících po adrenalinových dobrodružstvích.
Ale zpět k cestovnímu ruchu a vlakům na odpis. Stydím se, když mě kontaktují kolegové, že jediná oblast, kde se místní politici neohradili proti návrhu na zastavení provozu je tady. Tím nemyslím nestydatý požadavek kraje, ať obce zaplatí výpalné, aby kraj vykázal úsporu, myslí zásadně se ozvat a intenzivně podporovat cestovní ruch. Ale popravdě, nedivím se. Zájem na propagaci těch nových motoráčků projevila pouze paní místostarostka Kmetiněvsi, aby se alespoň její občané svezli k nám. Jinak nula. Kraj nic, Slaný nic, Zlonice nic,… My totiž o turisty z cizího kraje zjevně nestojíme, vystačíme si sami. A za rok? Za rok necháme zastavit vlaky i běžné ze Slaného do Loun. I kdybychom zase byli jediní v kraji, kdo o železnici své občany připraví. Ale, kdo ví, třeba se konečně dočkáme politiků, kteří to umí jinak, třeba jako ti, kteří za humny provozují Podřipský motoráček a s ním spojený cestovní ruch.


Diskuze

(posledních 5 příspěvků)
Toto je diskuze ke článku:
Turistické vlaky nechceme
Zaslal Ing. Tomáš Čech 15.09.2021 10:54
Počet příspěvků v diskuzi: 1, poslední příspěvek byl zaslán 15.09.2021 10:54, vstoupit do diskuze můžete zde.
Autor: Ing. Tomáš Čech
Vloženo: 17.08.2021
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.