Hlavní strana >> Články >> Koláže vystavené v muzeu zaujmou

Koláže vystavené v muzeu zaujmou

Autorka se věnuje také charitě.
Výstava s jednoduchým názvem Koláže výtvarnice Olgy Janíčkové-Nedvědové zahájila letošní stošestnáctou muzejní sezonu ve slánském Vlastivědném muzeu.

V sobotu dopoledne v úvodních slovech vernisáže připomněla ředitelka muzea Božena Franková, že se Olga Janíčková narodila v blízkých Zlonicích. V rodině, kde bohatá knihovna, výtvarný a konstrukční talent otce Karla Nedvěda, literární a dramatické vlohy matky Olgy a spoluúčast na kulturním a společenském dění obce byly inspirující pro výchovu a rozvíjející se talent autorky i jejího bratra Karla. Po ukončení slánského gymnázia studovala Olga Janíčková-Nedvědová na Vysoké škole zemědělské v Suchdole a ve svém oboru pracovala na různých místech. K výtvarnému projevu se vrátila až po ukončení pracovní činnosti. V současné době žije a tvoří v Kamenném Přívoze.

Výtvarnice, která svou dovedností vytvořila na tři stovky působivých prací, je členkou Středočeského sdružení výtvarníků. Svoji tvorbu prezentovala na několika samostatných i společných výstavách, například v Řevnicích, Praze nebo Zlonicích. Účastní se také charitativních akcí. Darovala své koláže aukci na pomoc občanům postiženým obrnou, pro dětské domovy, na dětskou onkologii i Nadaci Charty 77.

Výtvarnice jejíž tvorba vyjadřuje vnitřní pocity a nálady okamžiku, říká: "Koláž, které se plně věnuji, mě zaujala natolik, že se chci o radost z tvorby podělit s každým, kdo neváhá vidět svět kolem sebe s trochou okouzlení." Na tvorbě plné ženského citu pro krásno, detail i nápaditost námětu, má jistě velký podíl i rodinné zázemí. U moře, Soustředění, Dívka v modrém, Virtuální krajina, Sbírka motýlů jsou ukázkou poetických názvů vystavených koláží a roláží. Jistě zaujmou každého návštěvníka výstavy, která potrvá až do konce března.

Kladenský deník č. 42 z 19.2.2001.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 19.02.2001
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.