Hlavní strana >> Články >> Ze Zichovce do světa aneb obsluhoval jsem anglickou královnu

Ze Zichovce do světa aneb obsluhoval jsem anglickou královnu

Knihovna Václava Štecha v Slaném zve všechny na "Čaj o páté" ve středu 8. listopadu 2000 v 17.00.
Povádat si budeme s mistrem kuchařem panem Ladislavem Nodlem, autorem mnoha kuchařských knih, který procestoval svět a vařil pro mnoho významných osobností včetně prezidentského páru.
Z počátku se zdálo, že současní nájemníci nebudou mít o koupi bytů ve kterých bydlí do osobního vlastnictví zájem. Když však došlo na lámání chleba, výsledky jsou celkem překvapivé - již dnes je jasné, že městský byt má zájem koupit více než 80 % oslovených.

Jaký je tedy současný stav? V době uzávěrky splnilo podmínky pro privatizaci celkem 36 domů, ve kterých o koupi bytů projevilo zájem celkem 540 nájemců. Zatím bylo podepsáno 52 smluv s nájemníky v devíti domech a na půli měsíce listopadu je připraveno k podpisu dalších 14 budov, což činí řádově kolem 300 bytů. Smlouvy zatím podepsali a kupní cenu uhradili především ti, kteří platili v hotovosti - přesněji řečeno, z vlastních zdrojů. Nájemníci, kteří k platbě využívají úvěrů ze stavebního spoření mají drobné problémy, protože vyřízení úvěru přeci jen nějaký ten čas trvá. U těchto bytů se předpokládá, že k podpisu kupních smluv dojde v průběhu listopadu.

Tak jako ve všech ostatních městech kde již privatizace městského bytového fondu probíhala, i ve Slaném se k privatizaci objevilo značné množství výhrad - především k stanovené výši ceny za bytovou jednotku v poměru k technickému stavu domu či samotného bytu. Tyto výhrady i když někdy oprávněné jsou kompenzovány částkou, kterou město vrací kupujícím zpět ve formě příspěvku do fondu oprav příslušného domu. Tato částka není malá - číní 15 % z ceny každého pronajatého bytu. Výhrady ze strany poměrně velkého množství nájemníků privatizovaných bytů byly i vůči tomu, že by po přechodné období měla správu zajišťovat společnost RDK Servis, která tuto činnost zajišťovala doposud - je to tím, že lidé vycházejí ze svých někdy ne příliš dobrých zkušeností.

Úryvek článku Marka Zouzalíka ze Slánských listů č.22 z 31.11.2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna Václava Štecha v Slaném
Vloženo: 03.11.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.