Hlavní strana >> Články >> Letecká vakcinace skončila, veterináři čekají na výsledky

Letecká vakcinace skončila, veterináři čekají na výsledky

Vzteklina: Ulovené lišky budou zaílány ke kontrole do Státního veterinárního ústavu v Praze. Letadla startovala z roudnického letiště.
Položením posledních z osmnácti tisíc návnad skončila minulý čtvrtek v okrese Kladno letecká vakcinace lišek proti vzteklině. Obdobná akce se uskutečnila i na Berounsku, Mělnicku, Praze-západ a v severních Čechách.

Vakcíny obsahovaly oslabený virus vzteklin a byly uloženy v návnadách ve formě plastových tobolek. Veterináři před jejím zahájením upozorňovali na skutečnost, že v případě pozření člověkem či kontaktem s jeo ústní či nosní dutinou je nutné vyhledat lékařskou pomoc. S takovým případem se však na Kladensku nesetkali.

"Letadla startovala z letiště v Roudnici nad Labem. Cílem orální vakcinace bylo snížení nárazové frekvence vztekliny u populace lišek, a v souvislosti s tím zmenšit nebezpečí nákazy pro další divoká i domácí zvířata," uvedl ředitel Okresní veterinární správy Kladno Luboš Horák.

Jaký dopad bude mít vakcinace na další vývoj není zatím známo, veterináři však očekávají, že okres Kladno by měl být od konce května takzvaně vtekliny prostý. Všechny lišky zastřelené od poloviny tohoto měsíce budou zasílány ke kontrole do Státního veterinárního ústavu v Praze. Zatím poslední liška nakažená vzteklinou byla na Kladensku usmrcena 28. února.

Podle článku Roberta Božovského z Kladenských listů 5, číslo 99 z 27. 4. 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha Slaný
Vloženo: 27.04.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.