Hlavní strana >> Články >> Přežila jen hrstka mužů

Přežila jen hrstka mužů

BITVA: Okolo tisícovky bojovníků se utkalo na tradiční bitvě v Libušíně. V příběhu o boji krále Arganta a čaroděje Ulvana zvítězilo dobro nad zlem.
Více než osm tisíc platících diváků využilo slunečního sobotního odpoledne k návštěvě přírodního amfiteátru v Libušíně u Kladna. Šermíři zde světově ojedinělou akcí zahajovali novou šermířskou sezónu.

Pořadatelé z kladenské skupiny historického šermu Kyrius zde připravili již devátý ročník velké bitvy, které se letos zůčastnilo 168 skupin historického šermu. To představuje nejen tisíc účinkujících, ale dalších pět set lidí z jejich doprovodu. "Dostali jsme se tak na hranici, kdy je možné celou akci co se týče její organizace i počtu šermířů ještě zvládnout," uvedl režisér a scénárista bitvy Tomáš Lapáček, vzpomínaje možná na první ročník v roce 1992, kterého se zůčastnilo pouhých 420 účinkujících a 670 diváků.

Organizátoři děj zasadili do dob mýtického krále Arganta a zlého kouzelníka Ulvana. Protože se nejedná o rekonstrukci žádné skutečné bitvy, mohou se akce zúčastnit šermíři libovolných stylů.

Příští, desátý ročník by měl podle scénáristy svou velkolepostí překonat všechny předchozí. Měly by tu prý stát hradby, které se budou dobývat pomocí velkých katapultovacích strojů.

Podle článku Roberta Božovského z Kladenského deníku 5 č. 97, 25. 4. 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha Slaný
Vloženo: 25.04.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.