Hlavní strana >> Články >> Obyvatelé Slaného mají strach z kapsářů.

Obyvatelé Slaného mají strach z kapsářů.

Bezpečnostní situace není v posledních týdnech ve městě nejlepší. Minulý týden byly na poměrně frekventovaném místě ve Slaném přepadeny mladistvými Romy dvě starší ženy. Jedna z nich musela být se zlomeninou hospitalizována ve slánské nemocnici.
Mnozí obyvatelé jsou pobouřeni. Na klidu jim nepřidalo ani loupežné přepadení poštovního vozu u nedalekých Zlonic. Městský rozhlas navíc upozornil občany i návštěvníky města na rostoucí počet kapesních krádeží.

"Navečer nevycházím vůbec z domu. Chodím o holích a kdyby mě někdo porazil, tak sám bez pomoci nevstanu, natož abych se bránil. Chodil jsem si sedat na lavičku na náměstí, ale teď se bojím i tam," svěřil se Kladenskému deníku sedmdesátiletý občan královského města a dodal, že ve Slaném dříve býval větší klid.

"Stála jsem v řadě a čekala na zmrzlinu a náhle jsem ucítila slabé trhnutí taškou. Podívala jsem se dolů a uviděla jsem mladou Romku, jak se ji snaží otevřít. Chtěla jsem ji chytit za ruku, ale začala ječet velmi sprostá slova, rozrazila okolostojící a ještě s jednou mladou romskou ženou vyběhli na náměstí," popisuje zase své zážitky čtyřiačtyřicetiletá Pavla.

Informace, že ve Slaném stoupá počet kapesních krádeží potvrdila včera i tisková mluvčí policie Kateřina Varhulíková. Podle jejích slov muži zákona v této souvislosti vyšetřují několik osob, nikdo však dosud nebyl obviněn.

Na vzniklou situaci jsme se zeptali i předsedy Romské iniciativy ve Slaném Ladislava Pivoňského. "Myslím si, že je nutné začlenění Romů do normálního života. Nedostanou práci i když o ni mají zájem. Mělo by se také řešit jejich bydlení. Ti Romové, kteří v součastnosti ve městě dělají problémy, nejsou domácí, ale cizí, ze Slovenska. Jsou na návštěvě u rodiny Balážů a Girgů," konstatoval romský aktivista. Předseda ještě doplnil, že ačkoli je funkce, kterou vykonává, bezplatná, snaží se ji dělat jak nejlépe dovede. I když prý přináší řadu problémů a nevděku.

Kladenský deník č. 184 z 9. 8. 2000.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 09.08.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.