Hlavní strana >> Články >> Třebíz očekává výletníky i o víkendu.

Třebíz očekává výletníky i o víkendu.

Národopisné muzeum je cílem návštěv i ve všední dny. Často sem přijíždějí cizinci. Jedním ze tří středočeských skanzenů je i Národopisné muzeum v Třebízi, které je pro veřejnost přístupé již pětadvacet let.
"Mimo stálých expozic vývoje zemědělství a lidové architektury na Kladensku a Slánsku jsou zde pro návštěvníky připravené dvě nové výstavy - Štíty a okna vesnických domů, a Akvarely z okolí Třebíze od Aloise Jecha, který ve dvacátých letech působil jako učitel ve škole v Kvílicích," informovala průvodkyně Zdena Bakalářová.

Rozsáhlým restaurováním objektů, které svým vznikem zasahují do 17. století, bylo obnoveno soustředění lidové architektury Slánska. Charakteristické jsou zde stavby hrázděné, budované technikou zvanou slánská lepenice, což je výplet ze slaměných provazců omazaných hlínou, skládající se ze zděných staveb se souborem hospodářských budov i s nářadím a náčiním. Návštěvníci se mohou seznámit s Cífkovým statkem, největším objektem muzea, který ve svém provedení představuje tak zvané vesnické baroko. Již několikrát posloužil při natáčení filmů i televizních pořadů. Je zde k vidění také interiér krámku ze Stehelčevsi, chaloupky nádeníků, velká stodola s doškovou střechou z obce Telce, rodný domek pokrokového kněze Václava Beneše Třebízkého. Střed obce tvoří náves s rybníčkem, kostelíkem svatého Martina, barokní kapličkou s kašnou, která si zachovala vzhled typické české vesnice. Před pěti lety byla vládním usnesením vyhlášena památkovou rezervací.

Muzeum v Třebízi je přístupné pro návštěvníky od května do konce října, denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin. Hromadné návštěvy se mohou nahlásit předem na slánském telefoním čísle 0314/579540

Kladenský deník č.181 z 5. 8. 2000.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 07.08.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.