Hlavní strana >> Články >> O čem vypráví hvězda na špičce věže staré slánské radnice.

O čem vypráví hvězda na špičce věže staré slánské radnice.

Nad opravenou fasádou staré slánské radnice se třpytí hvězda umístěná na špičce radniční věže. Místní patrioti tvrdí, že je to památka na slavné doby husitství, kdy jejich město patřilo mezi pět vyvolených míst, která měla být podle radikálních kazatelů spasena při "skonání věku".
Kromě Slaného mezi nimi byly Louny, Žatec, Plzeň a Klatovy. A každé z nich mělo ještě jeden symbolický název. Plzeň byla nazývána Slunce, Louny Měsíc (Luna), Žatec měl starozákonní jméno Segor, Klatovům říkali Záře a Slané nazývali Hvězda. Ta se dostala na věž staré radnice. A přestože se ve starší literatuře můžeme dočíst o Slaném jako o zářící hvězdě husitství, i do tohoto města přinesli husité zkázu a zmar.

Poprvé to bylo v roce 1420, kdy radikálové ze Slaného odtáhli spolu se sbory Žateckých a Lounských na pomoc Praze, kterou se chystal dobýt císař Zikmund a jím shromážděná křižácká vojska.

Město zbavené nejbojovnějších obyvatel se vzápětí vzdalo císařskému vojsku, které vedl Vilém Zajíc z Hazmburka, a poté vtáhl do městských bran i císař Zikmund. A poprvé vzplála uvnitř hradeb hranice, na níž skončil život kněze Ambrože, který se odmítl zříci kalicha, a spolu s ním i měšťana Vaňka.

Již po roce však město znovu otevřelo bez boje brány přicházejícímu vojsku - tentokrát husitům z Prahy, Žatce a Loun. Na další čtyři roky pak Slánští stáli po boku Pražanů, což se jim však po Žižkově smrti stalo osudným. Táborsko - sirotčí vojska vedená Janem Roháčem z Dubé se rozhodla pokořit moc pražského městského svazu a začala obležením jednoho z věrných spojenců - Slaného. Místní se však urputně bránili a když nepomohla hrubá síla, uchýlil se Roháč ke lsti.

Táborsko - sirotčí vojska na oko odtáhla, ale pod rouškou noční tmy pak udeřila na hradby znovu. A než se zaskočení obránci vzpamatovali, byli už Táboři v městských ulicích. Poslední obránci kostela uhořeli v zapálené kostelní věži a záhy vzplanuly i masné krámy na náměstí, do nichž byla zahnána celá městská rada. Zářící hvězda husitství tentokrát město neochránila.

A stejně jako hvězda na slánské radniční věži připomíná někdejší slávu, kamené kříže v dlažbě na severovýchodě náměstí jsou naopak připomínkou krutosti husitských fanatiků. Mladá Fronta Dnes číslo 171 z 25.7.2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 25.07.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.