Hlavní strana >> Články >> Ve slánské porodnici mohou maminky rodit také do vody.

Ve slánské porodnici mohou maminky rodit také do vody.

Speciální vana bude zpočátku sloužit hlavně k relaxaci před porodem, později i přímo k vlastním porodům. Maminky mají o tento způsob zájem.
Nová místnost pro alternativní porody se speciálně vyvinutou vanou byla začátkem týdne slavnostně otevřena ve slánské nemocnici. Místní gynekologicko - porodnické oddělení je tak prvním, které maminkám v kladenském okrese a ostatních spádových oblastech nabízí možnost porodů do vody.

"Nyní už budoucím maminkám nabízíme všechny možné způsoby porodu,to znamená, že si mohou vybrat polohu v sedě, v kleče, na hrušce, pobyt během přípravy k porodu pod sprchou nebo ve speciální vaně. Až s posledním způsobem získáme určité zkušenosti, bude možné do vody i rodit," uvedl primář gynekologicko - porodnického oddělení Petr Ullrych.

Vana, která zde byla instalována, byla pro tento účel speciálně zhotovena, bude zde mít svoji premiéru. "Společně s výrobcem jsme se domluvili na různých doplňcích," konstatoval primář. Podle jeho slov se maminka při porodu do vody, nebo relaxaci ve vaně před samotným porodem cítí lépe, což může nepřímo kladně ovlivnit stav maminka. Ženy, které budou chtít tento způsob vyzkoušet, budou speciálně vyškoleny. Je však vhodný pouze pro zcela zdravé rodičky. "Už jsme zaznamenali zájem našich pacientek o relaxaci či porod ve vaně," sdělil Petr Ullrych.

Spokojen s rozvojem oddělení byl starosta Slaného Ivo Rubík. "Za vším je ohromné množství úsilí, které místní lékaři vyvinuli. Je potřeba to ocenit. Pochopitelně jako starosta jsem rád, že maminky zde mají tolik možností," řekl.

Mezi pacientkami, jež v současné době na oddělení na porod, je i Šárka Kolářová ze Slaného, která by vanu chtěla vyzkoušet. "Měla bych o to zájem, budu mít první miminko a vím, že koupání má příznivý vliv. Je skvělé, že si tu mohou vybrat, jak porodím. Jsem tady moc spokojená," dodala budoucí maminka.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 07.07.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.