Hlavní strana >> Články >> Galerie Ikaros vystavuje Nollovo výtvarné dílo.

Galerie Ikaros vystavuje Nollovo výtvarné dílo.

Expozice výtvarných prací z pozůstalosti Miloše Nolla byla zahájena minulý týden v Ikaros Galerii Antik ve Slaném.
Představuje ucelený soubor kreseb, akvarelů, koláží a frotáží, který mapuje jeho tvorbu v posledních desetiletích. "Byl nezaměnitelnou osobností. Hodnotou, rozsahem a mnohotvárností svého výtvarného díla zjevem vyjímečným a nepřehlédnutelným," řekl vedoucí výstavního oddělení Správy Pražského hradu Ladislav Kesner v úvodu slavnostní vernisáže.

Návštěvník galerie má možnost vidět všechny techniky Nollova čistého a vytříbeného kreslířského i malířského umění. Nachází se zde velmi poetické a s neobyčejnou vnímavostí k okolnímu světu vytvořené obrazy. Ryze osobní výpovědí umělce jsou například černobílé Průniky I, II z roku 1993, které přímo vybízejí diváka k vlastnímu zamyšlení nad obrazem. Stejně tak velmi atraktivní a podmanivé jsou jeho akty (Velikonoční Venuše, 1983) nebo krajiny, které vytvořil jako barevně přesně odstíněné akvarely a koláže. Tvorbu Miloše Nolla je možné přirovnat k výtvarné básni, natolik jsou jeho díla plná osobních pocitů a vyjádření.

Miloš Noll je jedním z mála všestraných umělců. Po studiích na Státní grafické škole v Praze, Škole umění ve Zlíně a UMPRUM v Praze začal pracovat jako výtvarník, scénograf a později scénarista pro Československou televizi. Úzce spolupracoval s režiséry Evaldem Schormem nebo Pavlem Hoblem. Inspiraci barokní hudbou využil ve svém vlastním autorském animovaném filmu G. Ph. Telemann: Předehra C dur z roku 1993. Ilustroval knihy Václava Čtvrtka či Jiřího Roberta Picka. Dohromady svými ilustracemi doprovodil více než osmdesát knih domácích i zahraničních autorů. Účastnil se řady kolektivních i samostatních výstav a výtvarných přehlídek, jeo grafiky nalezneme ve sbírkách Národní galerie v Praze.

Výstava ve Slánské galerii potrvá do 26. srpna 2000.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 04.07.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.