Hlavní strana >> Články >> Američtí letečtí veteráni navštívili v sobotu Slaný

Američtí letečtí veteráni navštívili v sobotu Slaný

Na letišti aeroklubu se uskutečnil vzpomínkový akt a malý letecký den. Smutný osud sedmi amerických letců z osádky letounu B-17G, kteří zahynuli takřka na konci války poblíž Slaného, si přišli připomenout veteráni 398th Bombardment Group položením věnce k památníku na letišti aeroklubu, když v rámci svého programu v České republice navštívili v sobotu Slaný.
Kromě organizátorů a veřejnosti byli aktu přítomni dva bývalí piloti RAF, genmjr. Alojs Šiška a František Peřina, za vedení města místostarosta Karel Ležák.

Plné dojetí byly chvíle, kdy zazněly státní hymny a slova vzpomínek na tragickou událost před pětapadesáti lety. Z osádky sestřeleného letounu se vrátil domů živ a zdráv jediný. Selmer K. Haakenson žije dnes v Sacramentu, ale je nemocen a nemohl přijet. Přesto poslal krásný, přátelský dopis, který účastníkům pietního aktu prečetl Allen Ostrom. Vojenský přidělenec Spojených států amerických Thomas Hofer připomněl, že podobných památníků je v České republice pětapadesát a všem je věnována velká péče a pozornost. "Víra, láska a naděje, to jsou nejzákladnější věci v životě. Největší význam má láska. A s tou se na své cestě po České republice setkáváme dnes a denně," zdůraznil Ostrom.

Po předání obrazu pro slánskou radnici a čepice 398th BG pro Milana Špinetu z Fanklubu Jaromíra Jágra odjela skupina na slavnostní oběd.


Odpoledne přiletěl na slánské letiště veterány pozdravit mistr světa v letecké akrobacii Martin Stáhalík. Pak návštěvníci absolvovali několik vyhlídkových letů nad městem. "Myslím, že se veteránům ve Slaném líbilo. Velkým překvapením pro ně byl přílet Martina Stáhlíka. Věřím, že to pochopili jako poctu současného letce těm bývalým," konstatoval spokojeně Milan Špineta.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 19.06.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.