Hlavní strana >> Články >> Starosta Slaného: od začátku šlo pouze o volby

Starosta Slaného: od začátku šlo pouze o volby

Požádal jsem slánského starostu o stanovisko k nedávnému vývoji na městské politické scéně. Zejména mě zajímalo jeho vyjádření k bodům, které udávala slánská ČSSD jako důvody pro odstoupení ze zastupitelstva a které jsem minulý týden shrnul v článku "Co vadilo zastupitelům za ČSSD". Pan starosta velmi elegantně zpochybnil racionalitu každého bodu a jako hlavní myšlenku vyzdvihl, že šlo o důvody zástupné, které vznikaly až dodatečně. Prvoplánovou snahou slánských levicových stran bylo podle starosty vyvolání předčasných voleb.
Důkladným rozborem starostovy argumentace na téma jednotlivých "výtek" ze strany předsedy slánské ČSSD (pana Ferenčíka) se budu zabývat v některém z příštích článků. Nyní bych chtěl zmínit pouze některé zajímavosti o událostech, které předcházely odstoupení většiny levcových zastupitelů, jak mi je nastínil pan Rubík.

Hrozba odstoupení


Desátého května za starostou přišli zástupci ČSSD a KSČM se žádostí, aby se doplnila městská rada na počet devíti členů. Svůj ultimativní požadavek podepřeli hrozbou rezignace všech 11 zastupitelů a všech náhradníků za tyto politické strany. (Podle zákona je třeba vypsat nové volby, pokud odstoupí více jak třetina zastupitelů; ve Slaném by tak stačila rezignace deseti zastupitelů.) Pod touto hrozbou svolily slánské koaliční strany k jednání.



Svolání zastupitelstva


Jednání se ukázala jako velmi obtížná, protože levice chtěla doplnit radu o jednoho zástupce ČSSD a jednoho z KSČM. Zejména přítomnost komunisty v radě byla pro pravicové strany nepřijatelná (starosta Rubík zde hovoří o nepřekročitelném Rubikonu), opozice na tom trvala. Pro Unii svobody byla těžko překousnutelná i spolupráce se sociálními demokraty, ale byla zde otevřená možnost jednání.


Na žádost opozičních zastupitelů bylo svoláno zastupitelstvo na sedmého června, jehož jediným bodem programu mělo být doplnění městské rady o zástupce opozice. Očekávalo se tvrdé jednání, ale nakonec nic takového nenastalo: dva dny předtím opozice rezignace podala. Starosta toto jednání nechápe - není logické vyvolat zasedání a pak rezignovat ještě před ním.



O rezignačních listinách


Pan Rubík mi laskavě ukázal všechny papíry, které mají s tímto případem nějakou souvislost. Současný a bývalý předseda ČSSD pánové Ferenčík a Nosek začali sbírat rezignační podpisy už koncem dubna a do desátého května je měli všechny. Přitom nevynechali ani náhradníky, kterým dávali podepsat samozřejmě poněkud odlišný text. Kdy sháněli podpisy komunisté, není jasné, protože vedle podpisů je na všech rezignacích dopsáno jednou rukou datum 23. 5.


Podle starosty ne všichni zastupitelé věděli, že jejich podpisy mají být použity na vyvolání voleb. Například za paní Cinkovou (nezávislou zastupitelkou za ČSSD) přišel pan Nosek s tím, aby uvolnila místo v zastupitelstvu nějakému straníkovi. Zastupitelka chtěla mít od politiky (a od pana Noska) pokoj, a tak to podepsala. Když se však dozvěděla, že její podpis má sloužit k jinému účelu, domluvila se se starostou, že její rezignaci nemá považovat za platnou, pokud ji nedoručí sama. Tuto dohodu učinili písemně (a já jsem viděl kopii). Podobný dokument datovaný ke 29. 5. je od Jana Pánka (druhého neodstoupivšího zastupitele za ČSSD). Takže když starosta obdržel jedenáct rezignací, dvě z nich samozřejmě seznal neplatnými.


Pokud se týká "rezignací náhradníků", ani k nim logicky nelze přihlížet, protože rezignují na nárok, který v době podpisu neexistoval. Proto budou náhradníci v následujích dnech vyzváni, aby zaplnili uvolněné mandáty.



A motivace opozice?


Starosta Rubík vyslovil jednoznačný názor, že ve skutečnosti opozici nešlo o doplňování členů do rady nebo o jiné problémy, ale o přímý záměr vyvolat ve Slaném nové volby. Veškeré jednání o členech rady mělo pouze vyvolat vypjatou situaci, která by vyvolání voleb "omluvila".



Přitom předčasné volby a s nimi související půlroční neexistence zastupitelstva by pro město v současnosti znamenalo hotovou katastrofu. Jde zejména o příchod japonského investora (například by nebylo možno změnit územní plán, tak, aby se mohla začít stavět továrna) - korporace MELCO by zřejmě byla nucena Slaný opustit dříve, než přišla. A nejde jenom o Japonce, v současnosti se ve Slaném rozjíždí tolik projektů, jako nikdy předtím, přitom by "bezvládím" byly všechny trvale ohroženy. Jako detail je třeba zmínit, že by si město muselo volby platit z rozpočtu, i kdyby se konaly současně s volbami senátními.



Předseda kladenského okresního výboru ČSSD Marcel Hrabě řekl prý panu Rubíkovi ještě než došlo k odstoupení zhruba toto: "My na okrese kategoricky odmítáme myšlenku nových voleb ve Slaném zaprvé protože by to vedlo k ekonomické katastrofě města, zadruhé protože by to vedlo k poškození pověsti místní ČSSD. Udělám všechno pro to, abychom ODS za dva roky v čestném souboji v řádném termínu porazili." "A já," dodává slánský starosta, "udělám všechno pro to, abychom v čestném souboji za dva roky zvítězili my."






Další názory starosty Královského města Slaného Ivo Rubíka přinesu příště, zejména půjde o podrobné vyvrácení údajných opozičních důvodů k rezignaci.


Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Dušan Janovský
Vloženo: 16.06.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.