Hlavní strana >> Články >> Třetina zastupitelů Slaného rezignovala na svoji funkci

Třetina zastupitelů Slaného rezignovala na svoji funkci

Jen o vlásek uniklo město vyvolání předčasných komunálních voleb, které by způsobily mnoho problémů, zejména v rozjednaných aktivitách.
Rozpuštěno muselo být mimořádné zasedání Městského zastupitelstva ve Slaném, které bylo svoláno na středeční odpoledne. Sešlo se totiž pouze deset poslanců, kteří nebyli vzhledem ke svému počtu usnášení schopné.
Svolání iniciovali představitelé stran ČSSD a KSČM, jednání se mělo týkat rozšíření městské rady o dva členy, kterými by byli jejich zástupci. Již počátkem tohoto týdne však došlo ke zvratu, který téměř zapříčinil konání předčasných komunálních voleb ve Slaném. Na svou funkci v zastupitelstvu totiž rezignovalo devět poslanců za ČSSD a KSČM.
Podle zákona o obcích iniciuje odstoupení více než jedné třetiny zastupitelů vyvolání předčasných voleb. Zastupitelstvo má nyní z původních sedmnadvaceti osmnáct členů. Je tedy ještě funkční. "Zástupci obou stran mne navštívili počátkem května, kdy nekompromisně požádali rozšíření městské rady. Zároveň mi předali devět podpisů ke svolání mimořádného zastupitelstva, " uvedl starosta Slaného Ivo Rubík. "Do zasedání však nepočkali a již v pondělí mi předali odtoupení všech jejich zastupitelů společně s podpisy náhradníků, kteří rezignovali na svůj mandát. Dva ze zastupitelů ČSSD mi, ale minulý týden odevzdali prohlášení , že jejich odstoupení mám považovat za neplatné, protože nesouhlasí s vyvoláním předčasných voleb," doplnil starosta.
To by podle jeho slov mělo nedozírné následky. "Hodnotím toto jednání jako vydírání. Město by mělo poškozenou dobrou image, kterou tak těžko získalo," dodal Ivo Rubík. Rezignaci náhradníků považuje starosta za neplatnou , obeslal proto nyní celkem devět z nich, kteří mohou složit slib zastupitele, nebo se funkce vzdát.
Jan Pánek a Jiřina Cinková, kteří stáhli svoji rezignaci na post zastupitele, byli proti vyvolání komunálních voleb. "Cítila jsem se požkozena, protože jsem se nedozvěděla pravdu. Odstoupení jsem nejdříve dobrovolně podepsala, ale upozornila jsem na to, že nechci, aby byly nové volby. Když jsem zjistila, že tento můj krok povede právě k tomu, co nechci, vzala jsem rezignaci od starosty zpět. Byla by to velká chyba a město by mohlo přijít o mnoho svých
šancí, " uvedla.
Předseda slánské ČSSD Josef Ferenčík je naopak přesvědčen, že městu by volby žádné problémy nezpůsobily. "Byli jsme nespokojeni s činností vedení města. Neviděli jsme další možnosti správného fungování radnice bez našeho člena. Město nechce řešit problémy, na které jsme upozorňovali. Kdyby se volby uskutečnily, pracovala by nadále rada, Slaný by pouze nemohlo prodávat a kupovat majetek,takže by žádné problémy nenastaly," řekl bývalý zastupitel.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 09.06.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.