Hlavní strana >> Články >> Co vadilo zastupitelům za ČSSD

Co vadilo zastupitelům za ČSSD

Ve středu 7. 6. jsem mluvil se slánským předsedou ČSSD panem Ferenčíkem. Mimo jiné mě zajímalo, co levicovým zastupitelům tak vadilo, že se nakonec uchýlili dokonce k rezignaci.
Protože schůzka byla neplánovaná, nezaznamenal jsem náš rozhovor přesně. Mám jenom své zápisky a koncept několika důvodů od pana Ferenčíka. V následujícím textu se pokusím volně nastínit nejdůležitější uváděné body. Nechci spekulovat nad tím, jaké je pozadí jednotlivých problémů a zda má ČSSD ve své kritice pravdu.

Co tedy vadilo zastupitelům ČSSD:

  • Složení městské rady.
    Bez zástupců opozice, snížení počtu členů (z devíti na sedm), převaha určité profesní skupiny (lékaři) a z toho vyplývající subjektivní pohled na některé problémy.
  • Uzavírání pro město nevýhodných smluv, např. uzavření smlouvy o pronájmu provozu kotelen na 20 let firmě RDK Servis bez projedání v městském zastupitelstvu.
    Smlouva je údajně finančně nevýhodná, protože monopolní provoz kotelen by měl být velmi ziskový a hlavně je na příliš dlouhou dobu - podle pana Ferenčíka je neslušné uzavírat smlouvy, které přesahují volební období.
  • Jednání starosty o cenách vykupovaných pozemků bez doložitelného pověření městskou radou a městským zastupitelstvem.
    Celková cena vykupovaných pozemků je přibližně 16 miliónů korun, přitom se dohodnuté výkupní ceny za m2 u jednotlivých prodejců liší. Předseda ČSSD v této souvislosti naznačuje možnost korupce.
  • Využívání právní pomoci bez souhlasu městské rady v letech 98 a 99.
    Právní pomoc je vlastně úhrada právníků najímaných pro potřeby města. Pan Ferenčík mi ukázal výpis těchto úhrad, přičemž naznačil, že některé právnické služby byly užívány spíše pro soukromé účely nebo pro účely "spřátelených firem". Celkové sumy za právní pomoc dosahují stovek tisíc.
Následují body, které pan Ferenčík příliš nekomentoval, a které měl uvedeny vespod seznamu:
  • Zakrývání nedostatků a pochybení minulého vedení radnice (ODS)
    Má se to týkat zejména Technických služeb a VSH (vyúčtování státní dotace).
  • Vysoké ceny bytů určených k privatizaci
  • Výběrové řízení na jednatele TS
  • Nebyla vyslyšena žádost ČSSD o zveřejňování výběrových řízení (složení výběrových komisí, hodnocení a výběr nabídek).
  • Odpovědi na písemné dotazy zastupitelů jsou často zasílány až po zákonem stanovené době 30 dnů
  • Zápisy z MR a MZ nejsou vyhotoveny v zákonem stanovené době, často se stává, že je zápis odsouhlasován na zastupitelstvu, ale ani zastupitelé do něj nemohou před jednáním nahlédnout
Za zmínku ještě stojí první věta pana Ferenčíka, kterou náš rozhovor začal: "Mně se to odstoupení nelíbí, byla to až poslední varianta."

Další informace o vývoji na slánské politické scéně přinesu přístí týden. Zejména se budu snažit získat vyjádření někoho z vedení města o výše nastíněných bodech.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Dušan Janovský
Vloženo: 12.06.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.