Hlavní strana >> Články >> Trojský kůň v Sociální demokracii a rovnou dva

Trojský kůň v Sociální demokracii a rovnou dva

Cinková + Pánek: Ačkoliv podepsali položení mandátu v zastupitelstvu, jejich rezignace pravděpodobně nebude platit. Předem totiž oznámili starostovi, že nemá brát zřetel na listinu o jejich odstoupení, pokud ji nedoručí osobně.
Už pátého května podepsali všichni zastupitelé za slánskou ČSSD rezignaci na posty zastupitelů. Od té doby měl listiny předseda Ferenčík u sebe a používal je jako argument při vyjednávání o doplnění rady. Sdělil mi to ve středu, kdy mi zároveň ukázal kopie odstoupení.

Skrytý záměr neodstupovat

Celý měsíc probíhala jednání, jejichž cílem mělo být zprůhlednění činnosti městské rady tím, že se do ní přizvou zástupci opozice. Zároveň slánští sociální demokraté rozhodovali, zda v případě neúspěchu oravdu odstoupí. V sobotu 27. května se na schůzi nesešli v nadpolovičním počtu, proto mělo jednání neformální ráz. Pan Pánek se tam údajně vyslovil proti odstoupení ze zastupitelstva, ale neřekl nic o svém záměru individuálně v zastupitelstvu setrvat. Při další schůzi, která proběhla už s nadpoloviční většinou členů v neděli 4. června, se nevyjadřoval vůbec. Na této schůzi padlo definitivní rozhodnutí o rezignaci.

Také paní Cinková se prý neprojevovala, ostatně ona není členkou ČSSD, do zastupitelstva vstoupila jako nezávislá za ČSSD.

Vedení sociální demokracie domnívajíc se, že odstoupením společně s komunisty vyvolá volby, odevzdala rezignace z pátého května v pondělí 5. června na městský úřad. Nikdo z nich ale netušil, že dva poslanci už předem tajně rezignaci odvolali.

A záměr?

Pokud bylo snahou levice vyvolat volby, lze jen spekulovat, jaký záměr sledoval Pánek s Cinkovou. Domníváme-li se, že jím byla snaha uchránit Slaný před volbami, lze to jen pochválit. Dosáhli toho ovšem pouze za cenu ztráty cti mezi svými spolustraníky a možná nejen mezi nimi.

Jako vedlejší efekt jen připomínám, že nyní, pokud obsazená místa neobsadí náhradníci, budou mít tito dva poslanci zastupitelstvo "pod palcem", neboť mohou kdykoliv vyvolat volby tím, že odstoupí.

Další vývoj budu sledovat a pokusím se pro Slánsko připravit rozbor důvodů, proč levicoví zastupitelé vlastně odstoupili.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Dušan Janovský
Vloženo: 08.06.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.