Hlavní strana >> Články >> Radnice ve Slaném hrozily předčasné komunální volby

Radnice ve Slaném hrozily předčasné komunální volby

Spory mezi opoziční koaličními zastupiteli ve Slaném se vyhrotily natolik, že se město ocitlo na pokraji předčasných komunálních voleb.....
Spory mezi opozičními a koaličními zastupiteli ve Slaném se vyhrotily natolik, že se město ocitlo na pokraji předčasných komunálních voleb, když na začátku týdne předali zástupci sociální demokracie a komunistů rezignaci jedenácti členů zastupitelstva a zároveň všech náhradníků z kandidáty obou politických stran.
Tímto způsobem hodlali vyvolat ve městě předčasné komunální volby.

Zástupci obou stran při vysvětlování tohoto kroku tvrdí, že nesouhlasí se způsobem vedení města, se složením městské rady a s tím, že nemohou prosazovat své návrhy.

"Chtěli jsme ukončit vzájemné napadání a obsadit jedním komunistou a sociálním demokratem uvolněná místa v městské radě. To ale bylo pro zástupce ODS a jejích koaličních partnerů nepřijatelné. Proto jsme se rozhodli rezignovat," řekl Ladislav Peška z KSČM.

Starosta Ivo Rubík však tvrdí, že ještě před tím, než mu zástupci sociální demokracie a komunistů předali rezignace zastupitelů, dostal od Jiřiny Cinkové a Jana Pánka dopis, aby na jakoukoliv rezignaci podanou jinou osobou než jimi, nereflektoval.

"Počet členů zastupitelstva tak sice poklesl ze sedmadvaceti členů na osmnáct, ale to není důvod, aby byly ve Slaném předčasné komunální volby. Zárověň vyzýváme jednotlivé náhradníky z kandidátky obou politických stran, aby přijali uvolněné mandáty. Je tedy možné, že se počet zastupitelů nakonec zvýší."

Hromadnou rezignaci náhradníků, tal jak ji pojali zástupci sociálních demokracie a komunistů, nepovažuje za právně platnou slánský starosta Ivo Rubík.
"Předčasné volby by stáhly město na dno. Jsem velmi rád, že se tomu nakonec podařilo zabránit," uvedl.
Jan Pánek potvrdil, že už dva dny poté, co svou rezignaci na schůzi sociální demokracie podepsal, napsal starostovi dopis, v němž ho vyzval, aby ji považoval za neplatnou.
"Byl jsem od počátku proti předčasným komunálním volbám a obával jsem se, aby tato rezignace nebyla právě pro vyvolání předčasných voleb použita. Měla totiž sloužit našemu předsedovi panu Ferenčíkovi jen jako dobrá výchozí pozice pro získání místa pro sociální demokracii v městské radě,"vysvětlil svůj postup.

Pánek přitom přiznal, že svou původní rezignaci nepodepsal pod nátlakem, ale dobrovolně. Stejně dobrovolně od ní odstoupil," Žádné místo na městském úřadě za to slíbené nemám," ohradil se proti fámám. Předseda sociální demokracie Josef Ferenčík označil jednání Pánka a Cinkové za podraz."Mrzí mě, že se tak zachovali. Kdyby to řekli dřív, jejich rezignaci, a možná i ostatních zastupitelů bychom nepodali. Přesto považuji jejich rezignaci za platnou," tvrdí.

Právník pražské advokátní kanceláře Bruckhaus Westrick Heller Löber Josef Vejmelka se ale jednoznačně domnívá, že právo je na straně zastupitelů Cinkové a Pánka. "Pokud upozornili starostu ještě před tím než mu byla rezignace doručena na to, že je neplatná nebo ji odvolávají, pak jejich mandát nezanikl," řekl advokát.

Mladá Fronta Dnes 8.6.2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V.Štecha
Vloženo: 08.06.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.