Hlavní strana >> Články >> Zoubek dělá, nač myslí

Zoubek dělá, nač myslí

Výstava soch Olbrama Zoubka začala v úterý ve Slaném. Umělcovy figurální plastiky jsou instalovány celkem na třech výstavních místech a to v areálu Vlastivědného muzea, galerii Ikaros a v parku městského kina.
"Výstava Olbrama Zoubka je první část našeho projektu, pomocí něhož bychom chtěli propojit instituce ve městě, které se zabývají kulturou. Naším přáním je, aby se výstavy neodehrávaly jen v jednom uzavřeném prostoru, ale aby byly přístupné na více místech, mnohdy i netradičních. Zoubkovy sochy jsou pro rozjezd tohoto projektu naprosto ideální. Ve volném prostoru totiž vypadají lépe než v uzavřených výstavních síních," řekl vedoucí odboru kultury slánské radnice Ivo Horňák.

Sochařovy postavy mají pro diváka vždy nějaké sdělení či poselství. "Nikdy jsem nepocítil potřebu opustit postavu člověka. Hledám v nich pochopení sebe sama. Se svými postavami se musím vždy nějak vnitřně ztotožnit. Když se rozhlížím po svém ateliéru, vidím, že modeluji tradiční věci," řekl známý sochař Olbram Zoubek.

Ve svém díle se často vrací do minulosti, do jeho prací se promítá vliv antického Řecka. Taková je například jeho Ifigénie před obětí z roku 1986 umístěná v prostorách muzea. Originální je také barevnost betonových soch, která odráží výtvarníkovu snahu o vyjádření vlastních pocitů. Jeho figury jsou chodci, kteří hledají své místo v okolním světě. "Jsem normální, obyčejný, snažící se, dost pilný, ale nevím, jestli talentovaný sochař. Dělal jsem a dělám, co mě baví. Dělal jsem a dělám spoustu chyb a až nyní v závěru mého života to na sebe nějak navazuje. Dělám zkrátka to, nač myslím," vyznal se návštěvníkům výtvarník na závěr slavnostní vernisáže.

Olbram Zoubek vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze v ateliéru Josefa Wágnera. Od roku 1958 vyl členem umělecké skupiny Trasa a v roce 1987 společně s dalšími výtvarníky založil Novou skupinu. Patří ke generaci poznamenané válečnou zkušeností, což se promítá i do jeho tvorby. Na konci 60. let sejmul posmrtnou masku Jana Palacha a vytvořil náhradní reliéfy jemu i Janu Zajícovi. Ty byly v době normalizace zničeny a obnoveny až před deseti lety. Kromě figurálních plastik se nevyhýbá spolupráci s architekty, drobné komorní plastiky a reliéfům a od 70. let se věnuje i restaurátorské práci.

MFD ročník XI, číslo 133 z 7. června 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha Slaný
Vloženo: 08.06.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.