Hlavní strana >> Články >> Starosta Volf bude nyní shánět bobra pro Čabárnu

Starosta Volf bude nyní shánět bobra pro Čabárnu

Návštěvníci aquaparku mohou obdivovat rozsáhlou sbírku vzácných rostlin, mnoho druhů zvířat a vodních živočichů, k dispozici je i odborná studovna.
Po několika měsících náročných úprav byl včera dopoledne znovu slavnostě otevřen přírodní Aquapark Čabárna, který se nachází u silnice mezi Kladnem a Brandýskem. Akce se zúčastnil i kladenský starosta Milan Volf a odborníci zabývající se životním prostředím.
"Od podzimního výlovu zde začaly práce na zpevňování hrází a revitalizaci Týneckého potoka. Všechno, co jsme tu kdysi udělali amatérsky, abychom zachránili zdejší život, je nyní vybudováno profesionálně," uvedl zakladatel aquaparku Vladimír Lážnovský. Podle jeho slov bylo také nutné rybník vyčistit od padesátiletých nánosů bahna. "Na konečných úpravách se ještě pracuje. Vylepšili a rozšířili jsme i vodní park, jsou tu nové rostliny i živočichové, návštěvníkům je k dispozici i odborná studovna," doplnil Vladimír Lážnovský.
Prostředí parku zpestřila i různá zvířata, lidé si tak zblízka mohou prohlédnout lišku, mývala, jezevce,vodní kachny, bažanty, kůzlata, vodní želvy, varana, na rybníku spatří vzácné černé labutě. Většinu z nich darovali sponzoři. Revitalizace Týneckého potoka stála 4,5 milionu korun tuto částku uvolnilo ze svých prostředků ministerstvo životního prostředí.
Původní koryto Týneckého potoka bylo opraveno a část vody se odděluje a protéká soustavou rybníčků, které kořenovým systémem vodu přírodním způsobem čistí. "Chci z Čabárny udělat centrum sbírek chovatelů a pěstitelů rostlin, které se právě do tohoto protředí hodí, ať už se jedná o tropické rostliny, lekníny nebo krásné živočichy," doplnil Vladimír Lážnovský.
S výsledkem prací byl velmi spokojen i starosta Kladna Milan Volf. Podle jeho slov přispěje úprava několika hekratů půdy k výraznému zlepšení životního prostředí. Jak uvedl, podobným projektům je velmi nakloněn. Rozhodl se proto , že Vladimíru Lážnovskému sežene do sbírky zvířat ještě bobra, druhého do páru koupí majitel vodního parku. Okolo Čabárny dokonce povede i cyklistická stezka.
"Ještě před dvěma lety bylo toto území v kritickém stavu. Je neuvěřitelné , co se zde podařilo. Je to cennější o to, že krajina v našem okrese je hodně vysušená a takových míst je málo," doplnil vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Kladno Radovan Víta.

Kladenský deník 3.6.2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. štecha
Vloženo: 07.06.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.