Hlavní strana >> Články >> Mimořádné zasedání městského zastupitelstva bude ve středu

Mimořádné zasedání městského zastupitelstva bude ve středu

Slaný - Ve středu 7. června 2000 v 15.00 hodin se v sále bývalého Hotelu Pošta (Masarykovo náměstí 160) uskuteční mimořádné zasedání městského zastupitelstva. Na programu je doplnění městské rady na původní počet devíti členů. Zasedání se koná na společnou žádost zastupitelů za strany KSČM a ČSSD a jako obvykle bude přístupné pro veřejnost.
Jak už jsem na slánsku psal (vizte Budou ve Slaném volby), v minulých týdnech vyvrcholila nespokojenost levicových zastupitelů s prací městské rady. Zejména jim vadilo, že nemají své zástupce v městské radě.

Městská rada je volena zastupitelstvem a má ve městě podobnou funkci, jako má třeba vláda ve státě: přijímá důležitá rozhodnutí, má samostatné uzavřené schůze a je do značné míry autonomní. Slánská městská rada měla během minulého volebního období devět členů, po volbách na podzim 1998 byl počet radních rozhodnutím zastupitelstva snížen na sedm - místo na zástupce opozičních stran v ní nezbylo. Na okraj dodávám, že opozice nemá ze zákona ani z principu na místo v radě žádný nárok.

Podle dnes platného zákona je nutné vypsat nové volby do zastupitelstva, pokud odstoupí třetina zastupitelů. Ve slánském zastupitelstvu opozice třetinu má, a proto kdyby všichni najednou odstoupili, museli bychom jít znovu volit. V minulých dnech se ČSSD a KSČM k tomuto kroku rozhodovaly. Ačkoliv by nové volby asi moc nezměnily stávající poměr sil, určitě by negativně ovlivnily současnou politickou stabilitu, která je městu ku prospěchu.

Středeční mimořádné zasedání zastupitelstva má pravděpodobně za cíl vyřešit spory smírem: do rady přibudou dva zástupci levicových stran. To je ale pouze pravděpodobný scénář - ve středu se můžete přijít podívat sami.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Dušan Janovský
Vloženo: 07.06.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.