Hlavní strana >> Články >> Účastníci pohřbu zřejmě onemocněli po požití knedlíků v restauraci

Účastníci pohřbu zřejmě onemocněli po požití knedlíků v restauraci

Vyskytla se další průjmová onemocnění, úplavici vystřídala salmonelóza. Problémy s ní má padesát tři lidí.
Zatímco počet případů průjmových onemocnění obyvatel slánských holobytů v lokalitě zvané Mexiko se v minulých dnech zastavil na patnácti, z nichž u většiny byla potvrzena Shigella sonei způsobující bacilární úplavici, mají nyní ve Slaném problémy se salmonelózou. Pravděpodobně konzumace knedlíků, pocházejících z jedné slánské výrobny, způsobila průjmová onemocnění do úterý zatím třiapadesáti lidem.

U čtrnácti z nich již byla laboratorně potvrzena Salmonella enteritidis, třináct osob bylo hospitalizováno. Průběh onemocnění je charakteristický četnými průjmy doprovázenými teplotami kolem 38 až 40 stupni celsia, zvracením, bolestmi hlavy a břicha. Podle vedoucí protiepidemického odboru Okresní hygienické stanice Kladno MUDr. Miroslavy Halwigerové a vedoucí epidemiologického oddělení MUDr. Jarmily Židové byla první tři onemocnění, a to u účastníků smutečního obřadu, ohlášena lékařkou ze Slaného ve čtvrtek 25. května. Při epidemiologickém šetření o den později udávalo průjmová onemocnění již 35 osob ze 40 účastníků pohřbu, kteří společně poobědvali v motorestu. Pět z nich již bylo hospitalizováno.

"Provedli jsme příslušná protiepidemická opatření, včetně odběrů biologického materiálu. V pondělí 29. května po nahlášení pozitivních výsledků mikrobiologickou laboratoří bylo zjištěno, že většina z postižených konzumovala knedlíky pocházející z místní výrobny. Oddělení hygieny výživy provoz výroby a distribuci všech výrobků této firmy okamžitě pozastavilo a prostřednictvím dalších hygienických stanic informovalo o situaci i odběratele výrobků z jiných okresů. Podezření, že onemocnění vznikla po konzumaci knedlíků, utvrzuje i dalších šest případů, kdy je postižení konzumovali v jedné ze slánských restaurací," vysvětlily lékařky s tím, že slánský případ není ničím až tak výjimečným.

V teplých měsících roku počet onemocnění salmonelózou vždycky narůstá. Spolu s kampylobakteriózou patří salmonelóza k nejčastějším infekčním onemocněním. V průběhu loňského roku v České republice prodělalo salmonelózu 42 992 lidí, další průjmové onemocnění kampylobakteriózu pak 9710 osob.

Blanka Vševídová
tisková mluvčí OHS Kladno

Kladenský deník 5, číslo 127 z 1. června 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha Slaný
Vloženo: 01.06.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.