Hlavní strana >> Články >> Kladenská knihovna hledá literární talenty

Kladenská knihovna hledá literární talenty

Soutěž pro literární talenty vyhlásili letos už počtvrté pracovníci Státní vědecké knihovny v Kladně pod názvem Nepište do šuplíku. Děti v kategorii od deseti do patnácti let a mladí lidé od šestnácti do dvaceti let mohou odevzdat až do 30 června v některé z půjčoven knihovny své texty básní, próz či písní.

Soutěžní práce jsou přijímány i ve všech odděleních knihovny ve Slaném.
"Písňové texty jsme do soutěže zařadili poprvé v loňském roce a rozhodli jsme se pro ně letos znovu, i když se nám loni přihlásili jen dva soutěžící. Tentokrát navíc požadujeme k textu písně i melodii. Díky tomu se může na tomto žánru podílet více autorů," uvedla vedoucí odboru všeobecných služeb Miroslava Frolíková. Potvrdila, že nejčastěji jsou mezi soutěžními pracemi povídky a básničky, sporadicky pak reportáže či pohádky. "Každoročně se přihlásí mezi padesáti až osmdesáti účastníky. Větší zájem je samozřejmě v mladší kategorii dětí od deseti do patnácti let. Je to asi dáno tím, že mají více času a odvahy. Rozhodně se nebojí, že by jejich dílo mohlo být bráno jako nějaké fiasko," míní knihovnice.

Téma, které by museli soutěžící ve svých literárních dílech dodržovat, už knihovna tři roky nevyhlašuje. "Pouze, když jsme se soutěží začínali, museli soutěžící psát na téma Kniha v naší rodině. Neosvědčilo se to. Většina prací, které tehdy přišly, vycházely ze školních slohových cvičení, což bylo znát. Tím, že jsme od vyhlašování témat upustili, mají soutěžící větší svobodu a jejich práce jsou i volnější. Často se v nich odráží zážitky či vnitřní prožitky," vysvětlila Frolíková. Jediné, co mladé literáty svazuje, je termín soutěže a rozsah. Próza dětí do patnácti let může mít nejvýše pět stran, ve starší kategorii je omezena na patnáct stran. Ti, co píší básně, musí poslat minimálně tři. "To proto, abychom se vyhnuli možnému opsání poezie," dodala knihovnice.

Přestože soutěž skončí 30 června, na vyhlášení výsledků si musí soutěžící počkat až do října. Výsledky literární soutěže vyhlašujeme v rámci týdne knihoven v polovině října. Přes prázdniny si totiž pětičlenná porota všechny práce v klidu přečte a ohodnotí ty nejlepší. Vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích se tradičně uskuteční za přítomnosti našich známých spisovatelů. Všechny soutěžní práce se navíc objeví ve sborníku, který v souvislosti se soutěží vydáváme. Uvažujeme i o tom, že nejlepší práce zveřejníme na našich internetových stránkách či se je budeme snažit protlačit do novin," dodala Miroslava Frolíková.

Podle článku Marcely Jurkové z MFD XI/127 z 1. června 2000

Další informace lze nalézt na stránkách Státní vědecké knihovny Kladno.

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha Slaný
Vloženo: 10.06.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.