Hlavní strana >> Články >> Sochař vystavuje společně se svými dvěma dcerami

Sochař vystavuje společně se svými dvěma dcerami

Již podruhé se ve výstavní síni slánského muzea představuje Radoš Cvrček.

Na počest ekumenického setkání, které se konalo ve Slaném koncem týdne, byla ve výstavní síni Vlastivědného muzea zpřístupněna veřejnosti výstava plastik akademického sochaře Radoše Cvrčka, který žije a tvoří v Chýni u Prahy.
V tvorbě umělce jsou zastoupena díla sochařská, řezbářská, kovolitecká i glazurovaná keramika. Námětem jeho výtvarné činnosti je ve většině konfrontace člověka a Boha, kde symbol otcovství se mění v tvář Boha - otce, v ženských plastikách nacházíme odraz madon českého lidového baroka a trýzněného lidství v podobě ukřižovaného Krista.

Přesto, že Radoš Cvrček uskutečnil již několik desítek samostatných i kolektivních výstav v Čechách i v zahraničí je velmi skromný. Mezi jeho největší úspěchy patří účast ve finále soutěže Evropských sochařů v Hürthu v Německu, realizace letícího anděla a tří soch světlonošů v německém Kolíně nad Rýnem, pro kostel svaté Alžběty v Bratislavě zhotovil šestnáct kovových plastik s námětem Umučení Ježíše Krista a pro památník židovských obětí v Českých Budějovicích vytvořil plastiku Mojžíše.

V pořadí již druhá umělcova výstava ve Slaném má svým rozsahem spíše komorní podobu. Plastiky Radoše Cvrčka doplnily svou tvorbou jeho dcery, Markéta užitkovou keramikou a Štěpánka šperky. Výstava probíhá do 20 června a je přístupná každý den mimo pondělí.

Kladenský deník 5, číslo 122 z 29. května 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha
Vloženo: 29.05.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.