Hlavní strana >> Články >> Ekumenické setkání se neslo v duchu hledání pravdy a společné řeči

Ekumenické setkání se neslo v duchu hledání pravdy a společné řeči

Několik desítek posluchačů se zúčastnilo zahájení v klášteře bosých karmelitánů, program pokračoval odpoledne v bývalé piaristické kapli muzea.

Ekumenické setkání věnované duchovním dějinám doby husitské se uskutečnilo včera ve Slaném.
Dopolední odborná část - kolokvium, se konalo v klášteře bosých karmelitánů. Do sálu vytvořeného v chodbě budovy zasedlo několik desítek hostů. Přítomné krátce přivítal P. Petr Glogar OCD, převor slánského kláštera, a setkání zahájil přednosta okresního úřadu Václav Mikulecký.

"Je známo, že Slánsko sehrálo v husitském dění důležitou roli. Méně známý je fakt, že významná osobnost této doby, mistr Štěpán z Pálče, se narodil nedaleko odsud. Dnes se pokusíme odkrýt některá tajemství 15. století, navíc si pohovoříme o tom, jak užívat a hledat pravdu, eliminovat intoleranci a nacházet společnou řeč," uvedl mimo jiné přednosta Mikulecký.

Na setkání a přípravě programu se podílely Husovská komise při České biskupské konferenci, Řád bosých karmelitánů ve Slaném, Okresní úřad Kladno a Vlastivědné muzeum ve Slaném. Dopolední program zaměřený na danou problematiku zahájil Dr. František J. holeček O. M., předseda Husovské komise při české biskupské koferenci, a po něm následovali další odborníci.

"Zajímavé na tomto setkání je, že se zde sejdou historikové, teologové různých konfesí, jak katolické, tak evangelické, a budou se společně zamýšlet nad pohnutou dobou, jež u nás panovala za husitství, a také vztahem mezi Janem Husem a Štěpánem z Pálče, z nichž každý měl neotřesitelnou víru ve svou pravdu," objasnil vedoucí referátu kultury okresního úřadu Vladimír Přibyl. "Chtěli bychom se nad touto dobou zamyslet nově, odložit schémata, jakými byla dosud představována, také se seznámit s novými výsledky bádání a dospět k pravdivějšímu pohledu,"dodal vedoucí referátu s tím, že setkání má svůj nejen historický, ale také společenský a kulturní rozměr.

Odpoledne program pokračoval v bývalé piaristické kapli Vlastivědného muzea smírnou ekumenickou pobožností věřících a představitelů církví kladenského okresu.

Článek Ludmily Koulové z Kladenských listů 5, číslo 122 z 26. května 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha Slaný
Vloženo: 26.05.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.