Hlavní strana >> Články >> Obyvatele holobytů ve Slaném postihla bacilární úplavice

Obyvatele holobytů ve Slaném postihla bacilární úplavice

Bacilární úplavicí trpí dva dospělí a devět dětí, všichni jsou obyvateli holobytů zvaných Mexiko ve Slaném.

Lidé, kteří se dostali do přímého kontaktu s nemocnými, jsou v karanténě, nesmějí do kina ani do bazénu. Do ubytovny je zákaz vstupu návštěvníkům.
Zatím jedenáct případů průjmových onemocnění zaznamenali k pátku 19. května epidemiologové Okresní hygienické stanice Kladno.

"Průběh onemocnění lze prozatím hodnotit jako lehčí. Pouze čtyři z dětí byly krátkodobě hospitalizovány na dětském oddělení slánské nemocnice, nyní už jsou v domácím ošetřování," uvedla vedoucí protiepidemického odboru Okresní hygienické stanice Miroslava Halwigerová.

Zdrojem nákazy je výhradně člověk a přenos probíhá přímým kontaktem, nejčastěji znečištěnýma rukama, ale i předměty denní spotřeby, kontaminovanou vodou nebo potravinami. Inkubační doba je několik hodin až sedm dní. "Výskyt bacilární úplavice není ničím výjimečným. zejména v létě hrozí všude tam, kde se shromažďuje více lidí a kde je nižší hygienická úroveň," vysvětlila vedoucí epidemiologického oddělení Jarmila Židová.

Podle jejích slov byly v rodinách, kde se průjmové onemocnění vyskytlo, odebrány vzorky stolice a všichni musí dobržovat rozsáhlá protiepidemická opatření. Členové rodin nesmí například navštěvovat veřejná místa ani přijímat návštěvy. To potvrdila i zástupkyně ředitele speciálních škol ve Slaném Bohuslava Pavlíčková. "Obě děti z naší školy, jež nemoc postihla, jsou vyřazeny z vyučování, než se vyléčí. Žáci, kteří s nimi chodili od třídy, mají karanténu. To znamená vlastní záchod, umyvadlo s dezinfekcí a zvláštní stůl v jídelně. Právě tu byli pracovníci hygieny, kteří dětem odebrali vzorky stolice.

Podle článku Jany Šulekové z Kladenských listů 5, číslo 119 z 23. května 2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V. Štecha Slaný
Vloženo: 23.05.2000
Bateria Slaný CZ, s.r.o.
Stavební Chemie Slaný a.s.