Hlavní strana >> Články >> Pražská linie byla v den mobilizace opět připravena

Pražská linie byla v den mobilizace opět připravena

Soustava bunkrů pražského opevnění lákala návštěvníky.
Smečno - Unikátní příležitost měli tuto neděli příznivci vojenské historie. Přesně po dvaašedesáti letech, kdy byla vyhlášena všeobecná mobilizace, zpřístupnila skupina bunkrologů z Kladenska zachovanou část speciálního systému pražského opevnění sahajícího od Mělníka až po Slapy.

"Většinu objektů zlikvidovali ještě Němci po zabrání našeho území, přesto se nám podařilo prozatím zpřístupnit sedm objektů," připoměl Jiří Krinke, který se svou ženou zrekonstruoval velký bunkr ve Smečně. Právě zde si mohou návštěvníci prohlédnout podle odborníků nejlépe obnovený a věrně vybavený lehký obranný objekt v republice, který je otevřený o téměř všech víkendech. Atraktivnost této stavby spočívá rovněž v jeho poloze. Většina podobných obranných budov byla vystavěna v pohraničí, nikoliv ve středních Čechách. Skupina nadšenců navíc zpřístupnila další bunkry v Žižicích, Drnově, Doksech, Družci, V Dolním Bezděkově.

" V Bratronicích se dochovala atypická stavba umístěná pod náspem tamní silnice," dodal Krinke, podle kterého budou v podobném rozsahu všechny bunkry zpřístupněné opět za rok.

Kladenský deník 22.5.2000

Diskuze

Diskuze k článku není povolena.
Autor: Knihovna V.Štecha
Vloženo: 22.05.2000
Stavební Chemie Slaný a.s.
Bateria Slaný CZ, s.r.o.